Κ.Ο.Κ.: Τι σημαίνουν αυτά τα σήματα; Τι κάνουμε όταν τα δούμε;

Αυτή την φορά, στο νέο μας "θεωρητικό μάθημα" ασχολούμαστε με δύο πινακίδες οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές αλλά σχετίζονται μεταξύ τους.

Βρείτε μας στο

Πριν από μία εβδομάδα, στο “traction.gr” ξεκινήσαμε μία σειρά θεμάτων από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε το γεγονός πως υπέπεσε στην αντίληψή μας, ότι πολλοί οδηγοί εκεί έξω χρειάζονται φρεσκάρισμα γνώσεων. Και αυτό γιατί κάπου, κάπως, κάποτε διάβασαν τα… σήματα, πέρασαν στις εξετάσεις και από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια και οι γνώσεις τους έχουν… ξεθωριάσει.

Δείτε επίσης: Πως δουλεύουν τα ταμπούρα στο αυτοκίνητο

Συνεχίζουμε λοιπόν το φρεσκάρισμα γνώσεων, αυτή την φορά με αυτές τις δύο ρυθμιστικές  πινακίδες κυκλοφορίας. Πρόκειται δια δύο αρκετά διαφορετικές πινακίδες, οι οποίες όμως συνδέονται άρρηκτα η μία με την άλλη. Και αυτό γιατί μπορεί να τις δούμε εκατέρωθεν μιας γέφυρας. Στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας θα υπάρχει η μία και στο αντίθετο η άλλη.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως εισέρχεστε με το αυτοκίνητό σας σε μία γέφυρα και ο δρόμος στενεύει. Αν δείτε την κυκλική πινακίδα με το κόκκινο περίγραμμα εμπρός σας, με το μαύρο βέλος στα αριστερά και το κόκκινο βέλος στα δεξιά, τότε αυτό σημαίνει πως το απέναντι αυτοκίνητο, το αντίθετα εισερχόμενο δηλαδή ως προς εσάς, έχει προτεραιότητα. Θα πρέπει να του παραχωρήσετε προτεραιότητα, λόγω στενότητας του οδοστρώματος. Στην πράξη, θα πρέπει να μην εισέλθετε για παράδειγμα στην γέφυρα, μέχρι το αντίθετο ρεύμα να μην έχει αυτοκίνητα.

Κ.Ο.Κ.: Εσύ γνωρίζεις την διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο πινακίδες;

Αν υποθέσουμε τώρα πως παίρνετε τον δρόμο της επιστροφής και περνάτε πάλι από την ίδια γέφυρα. Θεωρητικά θα πρέπει να δείτε το τετράγωνο μπλε σήμα με το κόκκινο βέλος αριστερά και το λευκό βέλος δεξιά. Αυτό σημαίνει πως το δεξί ρεύμα έχει προτεραιότητα έναντι του αριστερού. Έχετε δηλαδή προτεραιότητα έναντι της επερχόμενης κυκλοφορίας, επομένως ο “απέναντι” οδηγός θα πρέπει να περιμένει ώστε να περάσετε από την γέφυρα (που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα) και μετά να περάσει αυτός.

Εν κατακλείδι και για να το θέσουμε πιο… απλά και κατανοητά. Αν δούμε την μπλε πινακίδα περνάμε και αν δούμε την στρογγυλή με το κόκκινο περίγραμμα παραχωρούμε προτεραιότητα.