Τι σημαίνει τo “48V” στα αυτοκίνητα; Ας μάθουμε τα πάντα για αυτό (+video)

Ενδεχομένως να έχετε δει το σύμβολο "48V" σε κάποια ήπια υβριδικά αυτοκίνητα. Πάμε να δούμε τι είναι και που διαφοροποιείται από το "12V"...

Βρείτε μας στο

Αν η “καρδιά” ενός συμβατικού οχήματος είναι ο θερμικός κινητήρα, η “καρδιά” ενός ήπια υβριδικού αυτοκίνητου είναι ο ηλεκτροκινητήρας. Συνήθως πρόκειται για μία 12v αρχιτεκτονική. Όλο και πιο συχνά, όμως, συναντάμε και υβριδικά συστήματα 48V. Ας δούμε τη διαφορά τους.

Εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα: Οι κατηγορίες τους και σε τι διαφέρουν μεταξύ τους

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για ήπια υβριδικά αυτοκίνητα που δεν κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει βοηθητικό ρόλο, ώστε να αυξάνει την ισχύ του θερμικού μοτέρ ή να το “απαλλάσσει” από κάποιες λειτουργίες. Ένα ήπια υβριδικό σύστημα αποτελείται κυρίως από τον μετατροπέα LDC, τον ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια και μία μπαταρία ιόντων λιθίου που τον τροφοδοτεί.

Στην περίπτωση των τυπικών ήπια υβριδικών συστημάτων, το κύκλωμα 12V τροφοδοτεί τη μίζα “start-stop”, καλύπτει με ηλεκτρική ενέργεια όταν απενεργοποιείται ο κινητήρας και προσφέρει επιπλέον ισχύ σε πλήρες φορτίο. Στην περίπτωση των 48V διατάξεων, ο ρόλος του υβριδικού συστήματος είναι αρκετά πιο διευρυμένος. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως το Audi SQ7, όπου ένα ηλεκτρικό turbo τροφοδοτείται από το κύκλωμα.

Το σημαντικότερο στοιχείο των 48V συστημάτων, βέβαια, είναι η αυξημένη ισχύς προς τον κινητήρα. Ενδεικτικά, ο ηλεκτροκινητήρας του Hyundai Tucson 48v προσφέρει επιπλέον ισχύ έως 16 ίππους, ενώ ο 12V του Fiat Panda Hybrid ενισχύει το θερμικό μοτέρ με περίπου 5 ίππους. Ασφαλώς θετικό αντίκτυπο είναι και η περαιτέρω μείωση κατανάλωσης – εκπομπών ρύπων.

Ακολουθεί το video της Hyundai για την 48V Hybrid τεχνολογία του Tucson, ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική δοκιμή μας.