Page 41 - TRACTION 113
P. 41
τών, μεγαλύτερο από τα δύσκολα και επικίνδυνα περάσματα. Βροχή,
κρύο, καταιγίδες και ρεύματα αέρα που στροβιλίζονται ανάμεσα στα
κοφτερά βράχια, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και «καθαρό μυαλό».
Τρεις βετεράνοι του αγώνα έβαλαν το πλαίσιο ενός τέτοιου αγώνα με
τις δηλώσεις τους.
Ο Βέλγος Tom De Dorlodot είπε για τη σημαντικότητα του να ακούς το
ένστικτο που ορίζει η εμπειρία: «Όταν βρίσκομαι σε επικίνδυνες φάσεις
του αγώνα, ακούω το ένστικτό μου και όχι την επιθυμία μου. Ακόμη κι
αν ‘‘όλοι το κάνουν’’ δεν θα το επιχειρήσω επειδή βρίσκομαι σε αγώ-
να. Το να παραμείνεις ζωντανός είναι μέρος του παιχνιδιού εδώ. Αυτό
που έχει σημασία είναι να απολαύσεις τη διαδρομή, να τα δώσεις όλα
και να επιστρέψεις ακέραιος, σε ένα κομμάτι».
Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για τον Αυστριακό Paul
Guschlbauer: «Καταναλώνω περίπου 6.000 θερμίδες κάθε μέρα
κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οπότε η καλή φυσική τροφή είναι κάτι
απίστευτα σημαντικό. Πρέπει να επιλέγεις τροφή που δεν απαιτεί πολ-
λή ενέργεια για να αφομοιωθεί και να δώσει ενέργεια, χωρίς να πα-
ραβλέπεις τη σημαντικότητα της καλής γεύσης».
Μια άλλη διάσταση δίνει ο Αμερικανός Gavin McClurg: «Μετά τις
πρώτες δύο ημέρες αρχίζεις να βρίσκεις τον ρυθμό σου, ενώ το άγχος
και η ένταση ελέγχονται καλύτερα. Προσπαθώ να διαλογίζομαι μερι-
κά λεπτά κάθε πρωί και το ίδιο πριν από τη βραδινή ξεκούραση αλλά
και πριν από κάθε πτήση, ώστε να κατεβάσω την ένταση της στιγμής.
Σε τέτοιες συνθήκες ισχύει το ‘‘σπεύδω βραδέως’’, ενώ η βιασύνη οδη-
γεί σε λάθη.
Πρέπει να εστιάζεις σε αυτά που έχεις πετύχει και όχι σε αυτά που είναι
μπροστά – αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που έχω λάβει. Αν μπο-
ρείς να απολαύσεις το ταξίδι και τη μαγεία κάθε στιγμής, τα χιλιόμετρα
λιώνουν κάτω από τα πόδια σου».
TRACTION MAGAZINE 41