Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών. Μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκε ότι το πλαφόν στα καύσιμα παραμένει, ενώ υπήρξε δέσμευση για voucher ύψους 3.000 ευρώ για κάθε βενζινάδικο που θα τοποθετεί συστήματα εισροών-εκροών μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται.
Δείτε επίσης: To επαγγελματικό B-SUV με ένα κυβικό μέτρο χώρου – Στα 24.660 ευρώ
Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στους βενζινοπώλες ότι κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει voucher ύψους 3.000 ευρώ στους βενζινοπώλες που έχουν την υποχρέωση να τοποθετήσουν τα συστήματα εισροών και εκροών. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το πλαφόν στα καύσιμα θα διατηρηθεί, ενώ έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων αισχροκέρδειας.
Σχεδόν μηδενικά τα φαινόμενα παραβίασης του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους
“Θέλω να σημειώσω ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή ως τώρα, τα φαινόμενα παραβίασης του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους είναι σχεδόν μηδενικά. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη προσαρμογή και, όπως ήταν και το κλίμα στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, υπάρχει υπεύθυνη συμπεριφορά. Αυτό είναι πολύ θετικό, διότι αποτελεί την προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αποτελεσματικά και με θετικό τρόπο αυτή την κρίση”, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Πλαφόν στα καύσιμα – Τι ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου
Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες εμπορίας δεν μπορούν να επιβάλλουν περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 5 λεπτά ανά λίτρο για βενζίνη και πετρέλαιο. Όσο για τα πρατήρια καυσίμων, αυτά δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 12 λεπτά ανά λίτρο στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές. Για τις νησιωτικές περιοχές, όπου το κόστος μεταφοράς είναι πιο υψηλό, αναμένεται να γνωστοποιηθούν διαφορετικά όρια. Τo πλαφόν στα καύσιμα θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπου και θα γίνει νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Αναφορικά τώρα με τα πρόστιμα, το ύψος τους θα αγγίζει ακόμα και τα 5 εκατ. ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης).