Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς βιώνει τον “πυρετό του καλοκαιριού”, προετοιμάζοντας τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε πολλές περιπτώσεις, το ταξίδι περιλαμβάνει μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες δεκαετίες, χάρη στις βελτιωμένες υποδομές, τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα air-conditions που λειτουργούν στο φουλ. Ωστόσο, ειδικά για τους οδηγούς, υπάρχει πάντοτε το φλέγον θέμα της διατροφής κατά το ταξίδι.
Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, έχει πρώτα από όλα επίδραση στην ασφάλειά μας. Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε η -επίσης μεσογειακής καταγωγής- Seat, μέσω της πληροφόρησης που μας παρέχει η Dr. Mari Carmen Lopez, που εργάζεται στο νοσηλευτικό κέντρο της Seat Cars. Ας δούμε αναλυτικά, τι πρέπει και δεν πρέπει, να τρώμε ή να πίνουμε κατά το ταξίδι!
Ελαφριά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα
Η οδήγηση αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια 1000-1350 kcal την ημέρα. Για αυτό, ο οδηγός πρέπει να στοχεύσει στην κατανάλωση φαγητού, που θα του προσφέρει ενέργεια 2000-2500 kcal. Από την άλλη, πρέπει να φροντίσει ώστε το στομάχι του να μην είναι άδειο, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα. Παράλληλα, η αίσθηση της πείνας θα προκαλέσει απόσπαση της προσοχής του από το δρόμο. Βέβαια, εφόσον κατανάλωση πολύ φαγητό, πάλι θα έχει απόσπαση προσοχής, αφού θα προκύψουν νύστα και καούρες. Αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα, συστήνεται περπάτημα περίπου 15 λεπτών ή ένας γρήγορος ύπνος, καθώς έρευνες έδειξαν πως η απόδοση των οδηγών μειώνεται κατά 10%.
Τι δεν πρέπει να τρώμε
Οι οδηγοί θα ήταν καλό να μην έχουν καταναλώσει τηγανιτά -ειδικά με βούτυρο-, καυτερά και σως. Ακόμη, δεν προτείνονται μακαρόνια, ρύζι ή φασόλια, αφού οι υδατάνθρακες φουσκώνουν, ενώ παράλληλα χωνεύονται εύκολα και σύντομα, ο οδηγός θα πεινάσει ξανά. Επιπλέον, δε συνίσταται η κατανάλωση κιτρικών φρούτων (πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια), κρεμμυδιών ή ντομάτας. Αν και πρόκειται για υγιεινές τροφές, είναι πολύ όξινες και προκαλούν δυσπεψία.
Νερό: Το καύσιμο του οργανισμού
Γνωρίζατε πως η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που κάνουμε όταν η ποσότητα οινοπνεύματος στον οργανισμό μας είναι 0,8 γραμμάρια/λίτρο; Έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough στην Αγγλία και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης, έδειξε πως η αφυδάτωση πίσω από το τιμόνι, αντιστοιχεί σε κατανάλωση 4 ποτηριών κρασιού! Πιο συχνά λάθη είναι η ακούσια αλλαγή λωρίδας ή το αργοπορημένο φρενάρισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνή κατανάλωση υγρών καθίσταται απαραίτητη. Εκτός από το νερό, που αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενδείκνυνται οι φυσικοί χυμοί ή τα αναψυκτικά. Επίσης, ένας καφές ή τσάι δεν χρειάζεται να αποκλειστούν, αρκεί να μην καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα καθώς θα προκληθεί νευρικότητα. Προσοχή! Η Dr. Lopez τονίζει πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε ενεργειακά ποτά.
Ποιο είναι τελικά το προτεινόμενο μενού; Για όσους οδηγούς ετοιμάζονται για ταξίδι μεγάλης διάρκειας, προτείνεται το ακόλουθο:
Πρωινό: Δύο φέτες ψημένου τοστ με ζαμπόν ή τυρί, ένα φρούτο, καφές ή τσάι
Δεκατιανό: Χορτοφαγικό σάντουιτς και νερό
Μεσημεριανό: Σαλάτα, ψητό κρέας ή ψάρι, φρούτο, νερό και καφέ ή τσάι
Snack: Φρούτο, γιαούρτι και νερό
Σύμφωνα με την Dr. Lopez, το συγκεκριμένο μενού παρέχει “επαρκείς θρεπτικές ουσίες και είναι αρκετά ελαφρύ για να αποτρέψει τις βαριές πέψεις και τα προβλήματα στομάχου”.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η κατανάλωση φαγητού ή ποτού κατά την οδήγηση δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, έδειξε πως ο χρόνος αντίδρασης πίσω από το τιμόνι, εφόσον τρώμε, μειώνεται κατά 44%. Στην Ισπανία, οι οδηγοί που “συλλαμβάνονται” να τρώνε ή να πίνουν ενώ οδηγού, πληρώνουν πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία πληρώνουν πρόστιμο 100 λιρών (111,5 ευρώ)…
Δείτε το σχετικό video