Υπάρχουν κάποια συστήματα στη μακροχρόνια εξέλιξη των αυτοκινήτων που θα μας προκαλούν για πάντα θαυμασμό. Θαυμασμό για τους ανθρώπους που σκέφτηκαν την ιδέα, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να την υλοποιήσουν. Μία από αυτές είναι το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, το οποίο άλλαξε για πάντα την άποψη των οδηγών για τα αυτόματα σασμάν.
Τα αυτόματα κιβώτια DCT (Dual Clutch Transmission) κατάφεραν με ένα μαγικό τρόπο ταχύτατες αλλαγές. Εξαλείφθηκε η εκνευριστική διακοπή μετάδοσης της κίνησης κατά την αλλαγή ταχύτητας και έφεραν την επανάσταση στα αυτόματα σασμάν. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύπλοκος και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να γίνει κατανοητός. Ωστόσο, θα επιδιώξω να εξηγήσω πως γίνεται η μετάδοση της κίνησης.
Τεχνικό: Ιμάντας εκκεντροφόρων ή καδένα; (+video)
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα που ακολουθεί στο video. Μας δείχνει τη διαδικασία σύμπλεξης 3ης και 4ης σχέσεις. Θα συνιστούσα να διαβάζετε το κείμενο και ταυτόχρονα να παρακολουθείτε πως αλλάζουν οι ταχύτητες στο video.
Φανταστείτε ότι ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη λειτουργεί σαν δύο μηχανικά σασμάν ενωμένα, όπου ο ένας πρωτεύον άξονας βρίσκεται εσωτερικά του άλλου. Το πρώτο είναι υπεύθυνο για τις μονές σχέσεις (1-3-5) και στο video είναι βαμμένο με πράσινο χρώμα. Το δεύτερο αναλαμβάνει τη σύμπλεξη των ζυγών σχέσεων (2-4-6) και είναι χρωματισμένο με κόκκινο. Στο πράσινο σασμάν αντιστοιχεί ο συμπλέκτης μικρής διαμέτρου, ενώ στο κόκκινο ο μεγάλης διαμέτρου. Σε αυτού του είδους τα κιβώτια υπάρχουν δύο συμπλέκτες και πάντα λειτουργεί ο ένας. Με την απενεργοποίηση του ενός, ενεργοποιείται ακαριαία ο άλλος.
Προσέξτε στο video ότι μόλις ο οδηγός επιλέξει την τρίτη σχέση, η ροπή μεταφέρεται από το γρανάζι νούμερο 3. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται για σύμπλεξη και το γρανάζι νούμερο 4, αλλά ο συμπλέκτης του δεν είναι ενεργοποιημένος, συνεπώς δε μεταφέρει ροπή. Μόλις επιλεχθεί η τέταρτη σχέση στο κιβώτιο, ακαριαία αποσυμπλέκεται το πράσινο σασμάν και αναλαμβάνει δράση το ήδη έτοιμο γρανάζι νουμερο 4 του κόκκινου σασμάν. Ακριβώς έτσι συνεχίζεται η μετάδοση της κίνησης. Πάντα η επόμενη ταχύτητα είναι έτοιμη και περιμένει τον αντίστοιχο συμπλέκτη για να μπει στο παιχνίδι.
Τεχνικό: Τι είναι το ιξώδες του λιπαντικού; (+video)
Ανάλογα με το στυλ οδήγησης, η ηλεκτρονική μονάδα «καταλαβαίνει» αν θα προετοιμάσει την επόμενη ή την προηγούμενη σχέση. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του DCT και γι’ αυτό τον λόγο οι αλλαγές γίνονται αστραπιαία χωρίς να αισθάνεται ο οδηγός διακοπή της ισχύος. Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έφερε τη συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν το VW Golf R32.