Αναδρομή στις επτά γενιές VW Golf GTI

Το VW Golf GTI έχει φτάσει πλέον στην 8η γενιά. Η γερμανική φίρμα μας ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν με τις προηγούμενες γενιές της ισχυρής έκδοσης...

Βρείτε μας στο
ταξινομήσεις Ευρώπη εταιρίες Σεπτέμβριος 2020

Το VW Golf GTI αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Με την έλευση της 8ης γενιές, αξίζει να θυμηθούμε τα στάδια της ιστορίας του με τις επτά προηγούμενες γενιές από το 1976 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είπε ότι το VW e-Golf δε μπορεί να γίνει σκληροπυρηνικό;

Η πρώτη γενιά εξοπλιζόταν με έναν κινητήρα 110 ίππων και η πρώτη εκτίμηση ήταν μία παραγωγή της τάξης των 5.000 μονάδων. Η πορεία του ήταν κάτι παραπάνω επιτυχημένη, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν εν τέλει στα 461.690 αντίτυπα. Μερικά από τα στοιχεία που το έκαναν να διαφοροποιείται ήταν οι επεκτάσεις στους θόλους, το κόκκινο διακοσμητικό σιρίτι και ο χαρακτηριστικός λεβιές στο σχήμα της μπάλας γκολφ.

Η συνέχεια ήρθε το 1984 με τη δεύτερη γενιά VW Golf GTI. Αρχικά η ισχύς του άγγιζε τους 112 ίππους, αλλά μερικά χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε ένας 16v κινητήρας 129 ίππων. Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε ότι στη “δύση” της δεύτερης γενιάς υπήρξε και η έκδοση με τον υπερσυμπιεστής G-Lader, όπου η ισχύς εκτοξεύθηκε στους 160 ίππους.

Η έλευση της τρίτης γενιάς έφερε για πρώτη φορά στη γκάμα του Golf GTI έναν κινητήρα πετρελαίου 110 ίππων. Ασφαλώς υπήρξε και η βενζινοκίνητη έκδοση των 150 ίππων, ενώ για τα 20 χρόνια ιστορίας η Volkswagen παρουσίασε το επετειακό μοντέλο «20 years of
GTI». Ακολούθησε το Mk4 εν έτει 1998, στο οποίο καταργήθηκε η κόκκινη λωρίδα στη μάσκα του ψυγείου. Η ισχύς των κινητήρων βενζίνης αυξήθηκε έως τους 170 ίππους, ενώ για τα 25 χρόνια υπήρξε μία ισχυρότερη έκδοση 180 ίππων.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2004 και την πέμπτη γενιά του VW Golf GTI. Σημείο κλειδί ήταν ο 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας που για πρώτη φορά έφτασε στο φράγμα των 200 ίππων. Οι νέες ζάντες και η μαύρη μάσκα σχήματος V ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά στην πέμπτη γενιά προστέθηκε και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη συμβάλλοντας στη μείωση των 0-100 χλμ./ώρα κάτω από τα 7 δευτερόλεπτα.

Στην έκτη γενιά (2009) είδαμε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό, ενώ η ισχύς του 2λιτρου TSI αυξήθηκε στους 210 ίππους. Το 2011 το GTI διατέθηκε και σε cabrio έκδοση για πρώτη φορά. Η ιπποδύναμη έφτασε στους 235 ίππους με την έλευσης της επετειακής έκδοσης “Edition 35”. Η έβδομη και τελευταία γενιά ήρθε το 2013, με τη βασική έκδοση να αποδίδει 220 ίππους. Η έκδοση με τους 230 ίππους “έσπασε” για πρώτη φορά το φράγμα των 250 χλμ./ώρα, ενώ αξιοσημείωτες εκδόσεις ήταν οι Clubsport και Clubsport S. Μάλιστα, η τελευταία σημείωσε ρεκόρ εμπροσθοκίνητου στην πίστα του Nurburgring με χρόνο 7:49:21.