Ο θεμέλιος λίθος έχει τέθηκε την 1η Ιουνίου για το νέο εργοστάσιο του BMW Group στο Debrecen της Ουγγαρίας με τη νέα εγκατάσταση να γίνεται πραγματικότητα έπειτα από μία επένδυση περίπου 1 δισ. ευρώ
“Το εργοστάσιο του Debrecen θα θέσει νέα πρότυπα στην εξαιρετικά καινοτόμα παραγωγή αυτοκινήτων», δήλωσε ο Milan Nedeljković, μέλος του δ.σ. για την παραγωγή της BMW AG στην τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου και πρόσθεσε: “Αυτό το εργοστάσιο είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε επίπεδο ευελιξίας, βιωσιμότητας και ψηφιοποίησης, σε ολόκληρη τη βιομηχανία αυτοκινήτου.”
Το BMW Group δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Debrecen, με τμήμα πρεσών, τμήμα αμαξωμάτων, βαφείο και γραμμή συναρμολόγησης. Καταλαμβάνοντας μία επιφάνεια άνω των 400 εκταρίων στο βορειοδυτικό τμήμα της ουγγρικής πόλης Debrecen, το iFactory θα έχει ικανότητα παραγωγής περίπου 150.000 μονάδων το χρόνο. Στο υπερσύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο θα κατασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, με πρώτη και καλύτερη τη Neue Klasse, που θα βασίζεται στην αρθρωτή αρχιτεκτονική NCAR.
Το BMW Group έχει θέσει σαφείς στόχους βιωσιμότητας και παραγωγής για τη νέα του εγκατάσταση με τις εκπομπές ανά παραγόμενο όχημα να είναι μηδενικές. Ένα στοιχείο κλειδί στη φιλοσοφία βιωσιμότητας για το νέο εργοστάσιο είναι η πλήρης απουσία ορυκτών καυσίμων. “Δε θα χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο και θα προμηθευόμαστε την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές”, δήλωσε ο Nedeljković, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νέο iFactory είναι το πρώτο στον κόσμο με παραγωγή αυτοκινήτων πλήρως απαλλαγμένη από τις εκπομπές CO2. Ως αποτέλεσμα, το Debrecen θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών CO2 από την παραγωγή κατά 80% για το 2030, για τους Βαυαρούς.
Μεγάλο μέρος της ενέργειας που απαιτείται, θα παράγεται από εκτενή φωτοβολταϊκά συστήματα απευθείας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η υπόλοιπη ενέργεια θα παρέχεται από γειτονικές περιοχές, χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμες πηγές. Επίσης διερευνάται αυτή τη στιγμή η χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Επιπλέον, το εργοστάσιο του Debrecen θα χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμα σε αυτή τη μορφή στην αγορά, κυρίως στο βαφείο. Εδώ, η βαφή δεν θα στεγνώνεται πλέον σε φούρνους αερίου. Αντίθετα, νέες τεχνολογίες τροφοδοτούμενες από ηλεκτρική ενέργεια θα ενσωματωθούν στο μελλοντικό σύστημα παραγωγής.
Ένα ακόμα βασικό στοιχείο στη βιώσιμη παραγωγή είναι η συνεπής κυκλικότητα. Όπου είναι εφικτό, τα υλικά παραγωγής και οι πόροι θα επαναχρησιμοποιούνται. Μεταλλικά υπολείμματα και ρινίσματα από την διαδικασία φρεζαρίσματος και συμπίεσης, για παράδειγμα, θα ανακυκλώνονται για περαιτέρω χρήση. Η απορριπτόμενη θερμότητα από τα συστήματα ψύξης θα τροφοδοτείται σε ένα κλειστό κύκλωμα για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων και νερού. Ακόμα, έξυπνα συστήματα παρακολούθησης ενέργειας θα εντοπίζουν ακριβώς πώς χρησιμοποιείται όλη η ενέργεια αλλά και τα όποια απόβλητα, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, μία όσο το δυνατόν πιο αποδοτική στη χρήση πόρων παραγωγή.
Το εργοστάσιο του Debrecen θα χρησιμοποιεί επίσης πολυάριθμα εργαλεία ψηφιοποίησης. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ποιότητας με διάφορους τρόπους και θα βελτιστοποιούν τις διαδικασίες στην έξυπνη και προνοητική συντήρηση. Το φάσμα των ψηφιακών εφαρμογών θα περιλαμβάνει επίσης edge computing, ένα κατανεμημένο υπολογιστικό πλαίσιο που φέρνει τις εταιρικές εφαρμογές πιο κοντά στις πηγές δεδομένων, ανάλυση δεδομένων, τεχνολογίες εντοπισμού 5G και αυτόνομα, έξυπνα συστήματα logistics με λειτουργίες AI.
Επιπλέον, το BMW Group υιοθετεί νέες μεθόδους για ψηφιοποίηση στο Debrecen – ήδη από τώρα στη φάση κατασκευής του εργοστασίου. Ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού χρησιμοποιούνται σε πρωτοφανή έκταση, για το σχεδιασμό ακόμα και της παραμικρής λεπτομέρειας σε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, εικονικά. Κάθε ξεχωριστό στάδιο της παραγωγής προσομοιώνεται και βελτιστοποιείται με απόλυτη ακρίβεια. Ειδικότερα, η συνεργασία με την Αμερικανική εταιρεία NVIDIA και η χρήση του Omniverse, ενός λογισμικού που έχει εξελιχθεί από κοινού, καθιστά τον προγραμματισμό όχι μόνο πιο ακριβή και ταχύτερο αλλά και πολύ πιο συνεργατικό, τόσο εντός της μονάδας, όσο και με συνεργάτες και προμηθευτές.