Δάσκαλοι και (κακοί) μαθητές

Το Γκραν Πρι του Μεξικού είχε δύο πρωταγωνιστές. Ο ένας κέρδισε -ενώ δεν το πίστευε. Ο άλλος δεν κέρδισε -ενώ το είχε πιστέψει απόλυτα.

Βρείτε μας στο

Το Γκραν Πρι του Μεξικού θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον πέντε πρωταγωνιστές. Τελικά είχε μόνο δύο. Ο ένας κέρδισε -ενώ δεν το πίστευε. Ο άλλος δεν κέρδισε -ενώ το είχε πιστέψει απόλυτα.

Ο πρώτος είναι, φυσικά, ο Lewis Hamilton. Ο δεύτερος ο Max Verstappen. Ο Βρετανός πετάει προς τον 6ο του παγκόσμιο τίτλο, νικώντας σε αγώνες στους οποίους φαίνεται πως το μονοθέσιο της Mercedes υπολείπεται. Ο Ολλανδός κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολεύει τον εαυτό του και να υπενθυμίζει ότι, εάν υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίον υστερεί, είναι αυτός της ψυχολογικής διαχείρισης του απέραντου ταλέντου που διαθέτει.

Στο Μεξικό ο μεγάλος θριαμβευτής ήταν ο Lewis Hamilton, χάρη σε ένα στρατηγικό ρίσκο που πήρε την κατάλληλη στιγμή η Mercedes. Αυτό προϋπέθετε ότι ο πεντάκις πρωταθλητής θα οδηγούσε στο όριο επί 48 γύρους με την πιο σκληρή από τις τρεις διαθέσιμες γόμες ελαστικών.

Στην αρχή ο Lewis γκρίνιαξε, παραπονέθηκε, αμφισβήτησε την ορθότητα της επιλογής. Ανάγκασε τον επικεφαλής στρατηγικής της Merc, να πάρει ο ίδιος το λόγο στην ενδοσυνεννόηση, λέγοντας «Lewis, εδώ James. Ξέρουμε ότι μπορείς να τα καταφέρεις». Και τα κατάφερε, κατατροπώνοντας τις Ferrari, μιας και η Scuderia αιφνιδιάστηκε, για άλλη μια φορά, τόσο μέσα στην πίστα όσο και στα πιτ -εφόσον η ηγεσία των Κόκκινων δεν αντέδρασε όσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα έπρεπε.

Όσο για τον δεύτερο πρωταγωνιστή στο Μεξικό, τον Max Verstappen, έπεισε για άλλη μία φορά ότι αυτός είναι ο καταλύτης του θεάματος και του συναγωνισμού. Σε μια επίδειξη αλαζονείας, ενώ είχε ήδη πάρει την πολ-ποζίσιον το Σάββατο, δεν σήκωσε το πόδι από το γκάζι ως όφειλε στην τελευταία του προσπάθεια. Γνώριζε ότι αυτό ήταν υποχρεωμένος να κάνει μιας και υπήρχε δυστύχημα, όπως γνώριζε ότι η άρνησή του να συμμορφωθεί στους κανονισμούς θα επέσυρε τιμωρία.

Ο Max όμως είναι τόσο εγωκεντρικός ώστε υπέθεσε πως κανείς δεν θα τολμούσε να του αφαιρέσει την πολ-ποζίσιον. Τελικά οι αγωνοδίκες τον τιμώρησαν -ελαφρά ομολογουμένως- στέλνοντάς τον στην 4η θέση της σειράς εκκίνησης. Μετά από διάφορα τζαρτζαρίσματα και τσουγκρίσματα, ο Max ουσιαστικά ξεκίνησε τελευταίος. Τερμάτισε 6ος ύστερα από έναν σπουδαίο αγώνα.

Αλλά θα μπορούσε να έχει πάρει αυτός μια νίκη που κατέληξε στον Hamilton και προστέθηκε στις υπόλοιπες 9, όσες έχει πάρει ο Βρετανός σταρ μέχρι στιγμής εφέτος. Η Φόρμουλα 1 είναι μια αρένα που δεν συγχωρεί όσους πετούν τις ευκαιρίες στα σκουπίδια. Ο Lewis Hamilton και η Mercedes είναι οι κυρίαρχοι της «αγέλης», δίνοντας μαθήματα αξιοποίησης δυνατοτήτων, ακόμη και όσων δεν έχουν. Ο Max δεν φαίνεται να είναι ο επιμελέστερος των μαθητών. Κι ας είναι ο πιο ταλαντούχος.