Δελφοί: Στον ομφαλό της Γης

Οι Δελφοί αποτελούν μοναδική περίπτωση ταξιδιωτικού προορισμού, καθώς συνδυάζουν την ελληνική φυσική ομορφιά με έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας και τεράστιας πολιτιστικής αξίας...

pornohub
sex videos
mallu sex blonde girlfriend wants to fuck point of view.
Βρείτε μας στο

Σε όλα τα πράγματα της ζωής μας, αναζητούμε το ιδανικό σημείο εκκίνησης. Ένας Ομφαλός, που θα μας δώσει την ώθηση για τη συνέχεια. Είμαστε τυχεροί καθώς στη χώρα μας διαθέτουμε τους Δελφούς, που με τον πασίγνωστο αρχαιολογικό τους χώρο, προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και ταξιδιώτες από το εσωτερικό της Ελλάδας. Η γεωγραφική τους θέση (περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα) αλλά και η εγγύτητά τους σε αγαπημένους προορισμούς όπως ο Παρνασσός, η Αράχωβα, η Άμφισσα, η Ιτέα κ.α. τους τοποθετούν σε μια από τις πιο υψηλές θέσεις στη λίστα με τις “Must Visit” περιοχές της χώρας μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Shutterstock, www.visitdelphi.gr

Δελφοί
Το Κέντρο του Κόσμου ή αλλιώς, ο “Ομφαλός της Γης“. Η δεσπόζουσα θέση των Δελφών έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες νωρίτερα και συγκεκριμένα, στην ελληνική μυθολογία και ιστορία. Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας, θέλοντας να ορίσει το κέντρο του κόσμου, άφησε στον ουρανό δυο αετούς. Η τοποθεσία που θα έσμιγαν θα ήταν το επίκεντρο όχι μόνο της τότε Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου και έμελλε να είναι οι Δελφοί, που πλέον ανήκουν στους 100 πιο ιερούς τόπους του κόσμου. Το περίφημο Μαντείο τους, όπου προσέφερε τους θρυλικούς της χρησμούς η Πυθία, προσέλκυε επισκέπτες από κάθε προορισμό, κοντινό ή μακρινό και ήταν πράγματι στην αρχαία εποχή, το κέντρο του γνωστού τότε κόσμου, αφού ένας ευνοϊκός χρησμός του Απόλλωνα θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη τη στρατηγική ενός Κράτους.

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (τα ερείπια του οποίου εμφανίστηκαν το 1882) είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχει χαρακτηριστεί ως “Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς” από την Unesco, ενώ παράλληλα θεωρείται ως μια τοποθεσία που “δημιουργεί μια από τις πιο αξέχαστες ελληνικές εμπειρίες”, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Γεωγραφικά, οι Δελφοί βρίσκονται σε κομβική τοποθεσία, αφού αποτελούν το σημείο συνάντησης των δύο βασικών χαρακτηριστικών του αναγλύφου της χώρας, δηλαδή του ορεινού και του υδάτινου κομματιού της. Η πόλη των Δελφών και ο αρχαιολογικός τους χώρος βρίσκονται δίπλα στον Παρνασσό, τη Γκιώνα, την Οίτη και τα Βαρδούσια Όρη, ενώ λίγο πιο νότια μπορεί να διακρίνει κάποιος μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ακτογραμμές, αυτή του Κορινθιακού Κόλπου. Αυτή η αντίθεση δημιουργεί ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, τη στιγμή που οι δυνατότητες για απόδραση είναι πολλές και δεν περιορίζονται στη γνωριμία με τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Η Δελφική Γη, όπως ευρέως χαρακτηρίζεται, αποτελεί έναν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό από τη στιγμή που συνδυάζει πολιτιστική κληρονομιά, πανέμορφη φύση, μονοπάτια και φυσικά, υποδομές φιλοξενίας με ξενοδοχειακές μονάδες, δυνατότητες εστίασης και ψυχαγωγίας για κάθε γούστο και οικονομική δυνατότητα. Εκτός από τους Αρχαιολογικούς χώρους και το πανέμορφο τοπίο, υπάρχουν πολλά ακόμη αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να δει ο επισκέπτης των Δελφών. Τέτοια είναι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκδηλώσεις και σεμινάρια που σχετίζονται με τον πολιτισμό και προσελκύουν ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Δημοτικό Μουσείο Σικελιανού, που είναι αφιερωμένο στον σημαντικό ποιητή Άγγελο Σικελιανό, το Ανοιχτό Πάρκο Γλυπτικής ΕΠΚεδ, ή το επίσης πολύ γνωστό ταφικό σύμπλεγμα Μελεάγρου. Για τους λάτρεις της φύσης και ιδιαίτερα της πεζοπορίας, αξίζει το “κατέβασμα” προς τον οικισμό Χρισσό, που διαρκεί περίπου μία ώρα από τους Δελφούς. Η πανέμορφη φύση, οι μυρωδιές από τα λουλούδια και η θέα της Δελφικής κοιλάδας, με τους ελαιώνες και τη θέα που φτάνει ως την Άμφισσα, την Ιτέα και φυσικά, τα νερά του Κορινθιακού κόλπου, θα αποζημιώσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Άμφισσα
Όπως προαναφέρθηκε, οι Δελφοί με την τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρου του ταξιδιού. Όμως δεν είναι η μοναδική τοποθεσία που μπορεί να δει ο επισκέπτης που θα βρεθεί εκεί. Το γεγονός ότι οι αποστάσεις είναι μικρές, δημιουργεί τη δυνατότητα για πολλές μικρές εκδρομές, ανάλογα με τις ημέρες που θα διαρκέσει το ταξίδι. Μια τέτοια εκδρομή μπορεί να γίνει για την Άμφισσα, τη γνωστή και ως “Σάλωνα”. Μάλιστα, η Άμφισσα αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών, στοιχείο που καταδεικνύει και τη σημασία της στην περιοχή. Βρίσκεται στους πρόποδες της Γκιώνας και πολύ κοντά (περίπου 20 λεπτά) τόσο στους Δελφούς, όσο και στην “παραλιακή” Ιτέα.

Η Άμφισσα είναι γνωστή για το “Κάστρο των Σαλώνων” που δεσπόζει από όποιο σημείο και αν δει κάποιος την πόλη, καθώς επίσης και για τους μεγάλης έκτασης και ομορφιάς ελαιώνες, που την προσέφεραν ξεχωριστή θέση στο εμπόριο ελαιολάδου παγκοσμίως. Το γεγονός ότι ιστορικά η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές, κυρίως από τη Δύση, είναι φανερό μέχρι και σήμερα, αφού είναι χαρακτηριστικά τα πολλά αρχοντικά και οι όμορφες αυλές των σπιτιών, που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οι ταξιδιώτες, αξίζει να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, την περίφημη Χάρμαινα, την Πινακοθήκη Παπαλουκά, τον Ελαιώνα και φυσικά, το Κάστρο των Σαλώνων. Αξιόλογα είναι επίσης τα Τσιπουράδικα και το Γυαλί Καφενέ, ενώ για τους οπαδούς των περιηγήσεων, αξίζει μια βόλτα στο Δασικό χωριό Καψίτσας ή στην Αγία Ευθυμία.

Ιτέα
Μαζί με την Άμφισσα, αποτελούν συνδυασμό πόλεων που βρίσκονται σε “απόσταση βολής” από τους Δελφούς και προσφέρουν διαφορετικά στοιχεία από τον “Ομφαλό της Γης“. Το βασικό χαρακτηριστικό της Ιτέας είναι η παραθαλάσσια τοποθεσία της, με όλα τα θετικά στοιχεία που απορρέουν από αυτό. Πρόκειται για μια όμορφη πόλη, στην οποία αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολύς κόσμος επιλέγει, λόγω του επίπεδου ανάγλυφού της, να κινείται με ποδήλατο. Η Κεντρική Οδός της πόλης είναι παραθαλάσσια και οδηγεί στο Λιμάνι, ενώ η πλειονότητα των εμπορικών και τουριστικών υποδομών, βρίσκεται γύρω από αυτό. Στο παρελθόν, η Ιτέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “Επίνειο” των Δελφών, αφού τα καράβια που έφερναν ταξιδιώτες για το Μαντείο των Δελφών, σταματούσαν στην Ιτέα.

Το λιμάνι λοιπόν, αποτελεί την οικονομική βάση της Ιτέας, που έχει αναπτυχθεί στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού έχοντας αυτό ως κινητήριο δύναμη. Ενδείκνυται για διακοπές χαλάρωσης, αφού συνδυάζει τη δυνατότητα για εκδρομές σε ενδιαφέροντες προορισμούς, αλλά και για παραμονή εντός της πόλης. Οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι πολύ καλές, όπως επίσης και οι δυνατότητες για φαγητό κάθε είδους, ή ένα χαλαρωτικό βραδινό ποτό στην παραλία. Η “Εσπλανάδα” της Ιτέας είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να βρεθεί κανείς στην όμορφη αυτή παραλιακή πόλη, ενώ επίσης πέραν των ελαιώνων, αξίζουν ιδιαίτερα μια επίσκεψη στο Άλσος των Αγίων Αναργύρων ή στους Νεόσικους της γειτονικής Κίρρας.

Αράχωβα
Αφού αναφερθήκαμε στη μία πλευρά των Δελφών, ας αναφερθούμε και στην άλλη. Πριν τους Δελφούς, δεσπόζει μια πανέμορφη ορεινή πόλη, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς -αν όχι ο πιο γνωστός- χειμερινός τουριστικός προορισμός. Ο λόγος για την Αράχωβα, που βρίσκεται σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, στα νότια του Όρους Παρνασσός. Μπορεί χωροταξικά να μην ανήκει στο Δήμο Δελφών, αφού πλέον ανήκει στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ωστόσο η μικρή απόσταση από τους Δελφούς (μόλις 10 χιλιόμετρα), βοήθησε ιδιαίτερα την πόλη ώστε να αναπτυχθεί. Το γεγονός ότι αποτελεί πέρασμα για τους Δελφούς, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πολύ κοντά στο πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, έχει τοποθετήσει -ειδικά τα τελευταία χρόνια- την Αράχωβα, στην κορυφή των προτιμήσεων για χειμερινές διακοπές.

Η διάβαση από την πόλη δεν είναι εύκολη, καθώς ο μικρός δρόμος που τη διασχίζει μέσα από τα όμορφα πέτρινα κτίρια, σε αρκετές περιπτώσεις αποκτά συμφόρηση, ακριβώς λόγω της κίνησης που υπάρχει εκεί. Στα αξιοθέατα της Αράχωβας ανήκει σίγουρα η Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου αξίζει τον κόπο ο επισκέπτης να πιει έναν καφέ ή να γευματίσει, καθώς επίσης και το περίφημο Ρολόι, που βρίσκεται στον βράχο Τυριά. Ακόμη, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται σε εξαιρετική θέση στην κορυφή της Αράχωβας, στους πρόποδες του Παρνασσού και από το 2000 έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Τέλος, στα Δυτικά της πόλης υπάρχει το “Ηρώο Καραϊσκάκη”, όπου φαίνεται η μορφή του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης πάνω σε 300 πέτρες, που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων, μετά την νικηφόρα μάχη στην περιοχή.

Παρνασσός
Η ονομασία του βουνού έχει πλέον συνδεθεί άρρηκτα με το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο, που αποτελεί από μόνο του μια πηγή εισροής επισκεπτών για την περιοχή. Όμως ο Παρνασσός δεν είναι μόνο το Χιονοδρομικό Κέντρο, αφού πέραν των περιοχών που αναφέρθηκαν νωρίτερα και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, έχει και άλλες ομορφιές. Στον Παρνασσό βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Κηφισού, ενώ λόγω του μεγάλου υψομέτρου, το όρος είναι κατάφυτο με τα έλατα να έχουν την τιμητική τους και να προσφέρουν μια διαφορετική αίσθηση. Μια βόλτα στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, στην Αγόριανη, στην Πολύδροσο, στην Λιλαία και τη Γραβιά, μέσα από τις οποίες μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει ακόμη καλύτερα την υπέροχη ορεινή φύση, αλλά και τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, που φημίζεται για τα τυροκομικά, τα κρεατικά και το κρασί της, αποτελούν επίσης σημαντικούς λόγους για αυτή την εκδρομή, ακόμη και αν κάποιος δεν γοητεύεται ιδιαίτερα από το σκι, γεγονός που θα τον οδηγήσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

Το γεγονός ότι σε χρονικές αποστάσεις μικρότερες της μίας ώρας, υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους δυνατότητες, καθιστούν την ευρύτερη περιοχή των Δελφών ως έναν προορισμό που αξίζει να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης και μάλιστα, σε οποιαδήποτε εποχή της χρονιάς. Η χρονική απόσταση μεταξύ Παρνασσού και Ιτέας είναι τόσο μικρή, που δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι σε περίπου 1 ώρα, μπορεί να βρεθεί από το ιώδιο της θάλασσας στο οξυγόνο που παρέχουν τα έλατα και φυσικά, ότι σε ακόμη λιγότερο χρόνο θα μπορεί να βρεθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους του κόσμου σε πολιτιστικό επίπεδο, όπως είναι ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Δυνατότητες αν μη τι άλλο μοναδικές, που μια απόδραση σαν αυτή που προτείνουμε, μπορεί να προσφέρει.

Πρόσβαση
Η πρόσβαση στους Δελφούς γίνεται οδικά, με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ. Απέχουν από την Αθήνα 2 με 2,5 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό που θα επιλεγεί και τις στάσεις που θα γίνουν. Μια εύκολη διαδρομή με αυτοκίνητο είναι αυτή μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Αφήνοντας την Εθνικό Οδό στο Κάστρο, ο ταξιδιώτης ακολουθεί τη διαδρομή για Λιβαδειά, Αράχωβα, Δελφούς, Ιτέα. Αφού περάσει την Λιβαδειά συνεχίζει προς τους Δελφούς, όπου θα φτάσει μετά από περίπου 1 ώρα. Αν έρχεται από Θεσσαλονίκη, θα βγει από την Εθνική Οδό στον Μπράλο, αμέσως μετά τη Λαμία και θα πρέπει να φτάσει στους Δελφούς μέσω Παρνασσού, περνώντας από Γραβιά, Επτάλοφο και κατεβαίνοντας προς Αράχωβα.

tamilsexstories
sex videos nice view on my hungry gaping pussy.
https:/www.auntysextube.com cream pie cravings.
mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: [email protected]