Ελλάδα: Και άλλη θλιβερή πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία

Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με τα ποσοστά που παρουσιάζει στα θανατηφόρα τροχαία.

Βρείτε μας στο
ETSC τροχαία ατυχήματα συλλογή δεδομένων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει κάποιους από τους πιο ασφαλείς δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει όμως και περιοχές και περιφέρειες που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν και όσα γίνονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 2018 ο μέσος όρος των θανατηφόρων τροχαίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στους 52 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Σε επίπεδο περιοχής ωστόσο θλιβερή “πρωταθλήτρια” αναδείχθηκε η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου όπου οι θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο ήταν υπερτριπλάσιοι από το μέσο όρο της Ε.Ε. και έφτασαν στους 161 ανά εκατομμύριο.

Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στην εικόνα που ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο κατέχει την πρώτη θέση με σημαντική μάλιστα διαφορά από την περιφέρεια Alentejo της Πορτογαλίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 142 θανάτους. Στην τρίτη θέση η επαρχία Mazowiecki της Πολωνίας με 127 θανάτους ανά εκατομμύριο, στην τέταρτη θέση η επαρχία του Λουξεμβούργου με 123 θανάτους και στην πέμπτη η επαρχία Severozapaden της Βουλγαρίας με 114 θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Κομισιόν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της οδικής ασφάλειας στις περιοχές που εξετάζονται. Από το 2008 έως και το 2018 έχει σημειωθεί μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στο 90% αυτών των περιοχών. Η περιοχή μάλιστα της Νότιας Θεσσαλίας παρουσιάζει την υψηλότερη μείωση από όλες τις περιοχές με 74% πτώση αυτή τη δεκαετία με τη Θεσσαλία στο σύνολο της να βρίσκεται στους 39 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Ωστόσο όπως μπορείτε να καταλάβετε και εσείς και ειδικά για την Ελλάδα ο δρόμος προς κάποια κατεύθυνση που μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία είναι ακόμη μακρύς. Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ο μέσος όρος βρίσκεται πάνω από τους 100 θανάτους, στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στους 94, ενώ στη Δυτική Ελλάδα το νούμερο αυτό ανέρχεται στους 97 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ακολουθούν η Κρήτη, η Ήπειρος, η Δ. Μακεδονία και η Αν. Μακεδονία-Θράκη με 84, 81, 74 και 67 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο. Κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. βρίσκονται μόνο η Αττική (48), η Θεσσαλία (39) και η Κεντρική Μακεδονία (49).

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί τα ποσοστά σε κάθε χώρα και περιοχή ξεχωριστά, ενώ στο διάγραμμα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω παρουσιάζεται ταυτόχρονα η πρόοδος (ή επιδείνωση) που παρουσίασε η κάθε περιοχή τη δεκαετία 2008-2018.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr