Έρχονται τα ελαστικά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

Γνωρίζετε ότι υπάρχει τεχνολογία που παράγει ρεύμα όταν περιστρέφονται τα ελαστικά. Δείτε πως λειτουργεί. Πιστεύετε ότι θα περάσει στην παραγωγή;

Βρείτε μας στο

Ζητείται ηλεκτρική ενέργεια απ’ όπου κι αν προέρχεται! Αυτό είναι το σύνθημα των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν την αυτονομία όσο το δυνατόν περισσότερο. Μία νέα πατέντα υπόσχεται ότι μπορεί να υπάρξει παραγωγή ρεύματος ακόμα και από τα ελαστικά. Πώς γίνεται, όμως, κάτι τέτοιο;

Η ιδέα ανήκει στην εταιρεία Sumitomo Rubber Industries, μέρος της οποίας είναι και η εταιρεία Falken. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Osaka δημιούργησε μία διάταξη που ονομάζεται Energy Harvester. Αποτελείται από δύο ειδικές επιφάνειες που φέρουν από ένα ηλεκτρόδιο και τοποθετείται μέσα στα ελαστικά.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε τι είναι αυτοί οι δείκτες στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας;

Κατά την παραμόρφωση του ελαστικού στην περιστροφική κίνηση δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός λόγω της επαφής των στοιχείων. Έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει το σύστημα TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems).

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις για τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων στα ελαστικά που θα διατηρούν την εσωτερική πίεση σταθερή. Έτσι, η διάταξη θα λειτουργεί στις ιδανικές συνθήκες, ώστε να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Χειμερινά ελαστικά: Ταιριάζουν για τις συνθήκες της Ελλάδας; (+video)

Πώς σας φαίνεται η ιδέα της Sumitomo Rubber Industries; Πιστεύετε ότι είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να περνά στην παραγωγή; Βρείτε το σχετικό θέμα στην σελίδα μας στο facebook και πείτε μας την γνώμη σας.