Έρχονται οι κινητήρες μικροκυμάτων;

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κινητήρα βενζίνης χωρίς μπουζί; Μία νέα τεχνολογία υπόσχεται ανάφλεξη με μικροκύματα και 80% μείωση των εκπομπών ρύπων.

Βρείτε μας στο

Για πολλούς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να είναι τα όρια ρύπων που καλούνται να «πιάσουν» οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μία λύση που θα μειώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις εκπομπές βλαβερών ουσιών και ίσως να παρατείνει τη ζωή των εμβολοφόρων.

Η νέα τεχνολογία έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους μας μπουζί και η ανάφλεξη του μείγματος θα γίνεται με παλμικά μικροκύματα. Με αυτό τον τρόπο, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον θάλαμο καύσης είναι αισθητά πιο χαμηλές, γεγονός που συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού παραγωγής ρύπων.

Πίσω από τη συγκεκριμένη «πατέντα» βρίσκεται μία εταιρεία που ονομάζεται MWI (Micro Wave Ignition) και οι πρώτες έρευνες που έγιναν σε κινητήρες εσωτερικής καύσης δείχνουν ότι είναι εφικτή η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 30% και των εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 80%.

Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της συγκεκριμένης εταιρείας ανήκει στον πρώην CEO της Porsche, Wendelin Wiedeking, ο οποίος κατείχε τα «ηνία» του γερμανικού κολοσσού από το 1993 έως το 2009.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα «τρέχουν» έρευνες πάνω στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και, μπορεί η απειλή από τους ηλεκτροκινητήρες να είναι μεγάλη, αλλά δείχνουν ικανοί να αντέξουν για μερικά χρόνια ακόμη. Βέβαια αντί για εκκεντροφόρους θα έχουμε ηλεκτροπνευματικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο των βαλβίδων και αντί για μπουζί ενδεχομένως μικροκύματα.