Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα στα βόρεια προάστια

Σε νέα εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε αυτοκίνητα κυρίως στην Βορειοανατολική Αττική προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Βρείτε μας στο

Συγκεκριμένα η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε συλλήψεις επτά ημεδαπών εκ των οποίων πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, τις πρωινές ώρες της 7η Μαΐου στις περιοχές Αχαρνών, Άνω Λιοσίων και Καλλιθέας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των Τ.Α. Κηφισιάς και Θηβών, της Ο.Π.Κ.Ε. και της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τέσσερα ακόμη άτομα, τα οποία κατηγορούνται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση, μεταξύ άλλων, οχτώ επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, τριών αμαξωμάτων, πλήθους ανταλλακτικών και πινακίδων κυκλοφορίας, και εργαλείων διάρρηξης. Κατάσχεσαν επίσης χρηματικό ποσό ύψους 95.055 ευρώ, ναρκωτικές ουσίες αλλά και ένα πιστόλι κρότου-αερίου.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα του Τ.Α. Αμαρουσίου, η συγκεκριμένη σπείρα δρούσε το τελευταίο εξάμηνο και διέπραττε συστηματικά κλοπές οχημάτων συγκεκριμένης μάρκας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, η δράση της σπείρας ήταν διαρκής και κάθε μέλος της είχε συγκεκριμένο ρόλο ως προς τον σχεδιασμό και την εξασφάλιση της υποδομής (εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενοικίαση επιχειρησιακών οχημάτων), τον εντοπισμό των οχημάτων που θα αφαιρούσαν, την τέλεση των κλοπών, την επιτήρηση των χώρων, την αποσυναρμολόγηση και τελικά την διάθεση των κλεμμένων οχημάτων ή ανταλλακτικών του στην μαύρη “αγορά”.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει τα σύγχρονα αυτοκίνητα ευάλωτα σε κλοπή. Τι προσέχουμε.

Η σπείρα είχε συγκεκριμένο τρόπο δράσης καθώς χρησιμοποιούσε ενοικιαζόμενο πολυτελές αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν σε περιοχές κυρίως των βορείων προαστίων και αναζητούσε υποψήφια για κλοπή οχήματα.

Με ενοικιαζόμενο πολυτελές αυτοκίνητο έκαναν τη “δουλειά” τους
Ως προς τον τρόπο δράσης κάποια από τα μέλη της σπείρας επιβαίνοντες σε ενοικιαζόμενο πολυτελές αυτοκίνητο μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των Βορείων προαστίων αναζητώντας υποψήφια προς αφαίρεση οχήματα.

Στην συνέχεια και όταν οι συνθήκες ήταν ιδανικές, στάθμευαν το ενοικιαζόμενο κοντά στον στόχο τους και τον προσέγγιζαν με τα πόδια, ενώ ένα μέλος της συμμορίας έκανε τον τσιλιαδόρο. Έπειτα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό παραβίαζαν το όχημα, παρέκαμπταν το σύστημα ασφαλείας και το εκκινούσαν.

Για την διαφυγή τους, το “επιχειρησιακό” αυτοκίνητο συνόδευε το κλεμμένο στην περιοχή των Αχαρνών, όπου το στάθμευαν για μικρό χρονικό διάστημα, για να διαπιστώσουν εάν φέρει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού.

Αν το όχημα προοριζόταν για ανταλλακτικά το μετέφεραν σε αυτοσχέδιο συνεργείο και μέσω κατάλληλου εξοπλισμού, προέβαιναν στην αποσυναρμολόγηση του, ώστε να το πουλήσουν ως ανταλλακτικά.

Η διάθεση, είτε αυτούσιων των οχημάτων, είτε μέρη αυτών, γίνονταν μέσω κατάλληλων επαφών που διασφάλιζε μέλος της συμμορίας που ήταν επιφορτισμένο για τον σκοπό αυτό.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί είκοσι οχτώ (28) κλοπές οχημάτων, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή στην υπόθεση και άλλων ατόμων, συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε και το όχημα με το οποίο επιχειρούσαν.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr