Η ιαπωνική εταιρεία που δημιούργησε το πιο προηγμένο ηχομονωτικό υλικό

Το τελευταίο διάστημα τα αυτοκίνητα πάνε να γίνουν... gadgets αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δίνουν σημασία και σε επιμέρους στοιχεία.

Βρείτε μας στο
nissan_soundproof

Μία από αυτές είναι και η Nissan, η οποία παρουσίασε μία νέα, ελαφριά τεχνολογία ηχομόνωσης. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο μονωτικό υλικό, το οποίο ζυγίζει το ένα τέταρτο των συμβατικών ηχομονωτικών υλικών, που χρησιμοποιούνται στα σημερινά αυτοκίνητα.

Το ακουστικό μετα-υλικό όπως το ονομάζει η Nissan, προσφέρει τόσο ησυχία όσο και αποτελεσματικότητα. Η δομή του νέου υλικού είναι απλή. Ένας συνδυασμός δομής πλέγματος και πλαστικής μεμβράνης ελέγχει τις δονήσεις του αέρα για να περιορίσει τους θορύβους στη μεγάλη μπάντα συχνοτήτων (500-1200 hertz), όπως αυτούς που προέρχονται από τον δρόμο και τον κινητήρα.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για την απομόνωση αυτής της μπάντας συχνοτήτων αποτελούνται κυρίως από βαρύ, ελαστικό πλαίσιο. Το νέο ακουστικό μετα-υλικό της Nissan ζυγίζει περίπου το ένα τέταρτο αυτών των υλικών, ενώ παράλληλα παρέχει τον ίδιο βαθμό ηχομόνωσης.

Λόγω της απλής δομής του, η ανταγωνιστικότητα κόστους του υλικού σε σχέση με τη μαζική παραγωγή είναι σχεδόν η ίδια ή, ενδεχομένως και καλύτερη από τα τρέχοντα υλικά. Ως εκ τούτου, το υλικό μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε οχήματα όπου η χρήση ηχομονωτικών υλικών είναι επί του παρόντος περιορισμένη, λόγω κόστους ή βάρους.

Η Nissan ξεκίνησε την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία των μετα-υλικών από το 2008. Την εποχή εκείνη χρησιμοποιήθηκε μετα-υλικό σε κεραίες υψηλής ευαισθησίας που χρησιμοποιούνται στην έρευνα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Η Nissan εργάστηκε για να επεκτείνει την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας προκειμένου να συμπεριλάβει τα ηχητικά κύματα, κάτι που οδήγησε στην επιτυχή εφεύρεση του ακουστικού μετα-υλικού.

Δείτε πιο κάτω το σχετικό video που ετοίμασε η Nissan.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr