Η ομάδα του Ε.Μ.Π. ετοιμάζει το πρώτο ηλεκτρικό της μονοθέσιο

Η ομάδα Prom Racing εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών) Ετοιμάζει το πρώτο της ηλεκτρικό μονοθέσιο.

Βρείτε μας στο

Η ομάδα Prom Racing εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών) στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student τα τελευταία 12 χρόνια. Ο διαγωνισμός Formula Student καλεί τους φοιτητές να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να τρέξουν ένα πρωτότυπο αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε πάνω από 10 χώρες συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των κορυφαίων πανεπιστημίων αλλά και αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου. Εξετάζονται τόσο οι επιδόσεις του αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες, όσο και χαρακτηριστικά όπως είναι η κοστολόγηση, ο σχεδιασμός και το επιχειρηματικό πλάνο κατασκευής του.

Το ταξίδι για την Prom Racing ξεκίνησε το 2008 από 5 παθιασμένους με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό φοιτητές, οι οποίοι και κέρδισαν την 1η πρώτη θέση στη Κατηγορία 3 (σχεδιαστική κατηγορία) του διαγωνισμού στην Ιταλία. Το 2011 όμως, ήρθε η ώρα της επιστροφής στις πίστες… Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της κατασκευής του πρώτου μονοθέσιου, η ομάδα συμμετείχε στη Κατηγορία 1 στους διαγωνισμούς της Ουγγαρίας και της Ιταλίας.

Οι χρονιές 2012-2014 ήταν μεταβατικές. Το 2015, η ομάδα στελεχώθηκε σχεδόν εξ αρχής με νέα άτομα που ενώ είχαν περιορισμένη εμπειρία, διέθεταν σπουδαίες ικανότητες και δίψα για γνώση. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του P16, του δεύτερου αγωνιστικού μονοθέσιου που κατασκευάστηκε από την ομάδα μας και συμμετείχε στο διαγωνισμό της Τσεχίας κερδίζοντας πολύ ενθαρρυντικά σχόλια από τους κριτές.

Η Prom Racing αποφασισμένη να μην αφήσει το ραντεβού της με την ιστορία, ξεκίνησε να βελτιώνει το P16 και συμμετείχε το 2017 για πρώτη φορά στο διαγωνισμό της Αυστρίας –ένας από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς του θεσμού- κατακτώντας την 18η θέση ανάμεσα σε 31 κορυφαίες ομάδες. Το 2018 η ομάδα με το P18, ένα ολοκαίνουριο μονοθέσιο, συμμετείχε στους διαγωνισμούς Ουγγαρίας και της Αυστρίας και γύρισε με σημαντικές διακρίσεις στις βαλίτσες της. Πιο συγκεκριμένα, κατέκτησε την 3η θέση στο Business Plan Presentation (Ουγγαρία), τη 2η θέση και πάλι στο Business Plan Presentation (Αυστρία), τη 2η θέση στο κόστος κατασκευής (Αυστρία) και τη 2η θέση στο δυναμικό αγώνισμα Skipad. Στη τελική κατάταξη η ομάδα κατέλαβε 7η και 11η θέση αντιστοίχως.

Το 2019 αποτελεί μια χρονιά πολύ σημαντική για την ομάδα, η οποία προκρίθηκε να συμμετέχει στους τρεις πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς, στην Ουγγαρία, την Αυστρία και για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γερμανία.

Οι επιτυχίες της ομάδας και στους τρεις διαγωνισμούς στάθηκαν αντάξιες στη σκληρή δουλειά όλου του έτους. 1η θέση στο δυναμικό αγώνισμα Skipad, 3η θέση στο Design & Engineering Event, πρόκριση στη Τελική φάση του Business Plan Presentation, 13η θέση στο Endurance. Βέβαια, η κατάκτηση της 10ης θέσης στην τελική κατάταξη στο διαγωνισμό της Γερμανίας είναι η καλύτερη ως τώρα διάκριση που έχει πετύχει ελληνική ομάδα στο θεσμό του Formula Student!

Η ακαδημαϊκή χρονιά μόλις έχει ξεκινήσει και η νέα ομάδα της Prom Racing που αριθμεί πάνω από 30 μέλη θα κατασκευάσει το P20, το πρώτο ηλεκτρικό της μονοθέσιο.

Όπως δηλώνουν τα μέλη της ομάδας «είμαστε πανέτοιμοι για τη νέα πρόκληση, ευελπιστώντας να κάνουμε περήφανο για ακόμα μια φορά το Πολυτεχνείο αλλά και φυσικά την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται και πρέπει να επενδύσει στους φοιτητές της!».

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr