Ηλεκτρικά οχήματα Nissan: Από παγωτατζίδικο μέχρι έξυπνο μπάρμπεκιου

Βρείτε μας στο

Η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται διαρκώς και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, παρουσιάζουν ασταμάτητα τις προτάσεις τους. Ένας διόλου ευκαταφρόνητος τομέας της αγοράς είναι τα επαγγελματικά οχήματα και συγκεκριμένα, τα οχήματα που λειτουργούν ως κινητά καταστήματα ρούχων, τροφίμων ή αγροτικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nissan παρουσιάζει 5 προτάσεις οχημάτων, καθεμιά από τις οποίες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ας τις εξερευνήσουμε!

Ηλεκτρικό παγωτατζίδικο
Λόγω εποχής, πιθανώς να πρόκειται για το πιο επίκαιρο. Το “παγωτατζίδικο της Nissan” αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γάλακτος και παγωτού από τη Σκωτία, Mackie’s of Scotland. Πρόκειται για όχημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο αέρας.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρωτότυπο van, εδώ

Κινητό παντοπωλείο
Θέλοντας να προσεγγίσει ανθρώπους αγροτικών ή άλλων απομονωμένων περιοχών, η Nissan δημιούργησε ένα κινητό παντοπωλείο. Ο λόγος για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, το οποίο διαθέτει καταψύκτες, ψυγεία και θερμο-θάλαμο που λειτουργούν μέσω μπαταριών. Το όχημα χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Oku-Aizu στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Σύμφωνα με τους τοπικούς προμηθευτές τροφίμων, οι κάτοικοι έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, απολαμβάνοντας ιδιαίτερα το παγωτό…

Κινητό κατάστημα ειδών ένδυσης
Η συνοικία Aizu στην Ιαπωνία είναι γνωστή για τα αξιοθέατα, την όμορφη θέα και τη χειροποίητη αγγειοπλαστική. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοί της δεν έχουν πολλές επιλογές για αγορά νέων, μοντέρνων ρούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nissan συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Rakuten και το Πανεπιστήμιο Aizu, δημιουργώντας ένα κινητό κατάστημα ειδών ένδυσης. Εφοδιασμένο με δοκιμαστήριο ρούχων, το όχημα τροφοδοτούνταν χάρη σε μια μεγάλη μπαταρία. Σημειώνεται, ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν και τον προσωπικό του στυλίστα, μέσω μιας οθόνης που τους έφερνε σε επικοινωνία με επαγγελματίες του είδους.

Εστιατόριο με θέα
Η Nissan παρουσίασε ένα ηλεκτρικό όχημα που λειτούργησε ως pop-up εστιατόριο στο Εθνικό Πάρκο Chubu-Sangaku. Προφανώς, σε μια τέτοια περιοχή η εκπομπή ρύπων δεν ήταν ενδεδειγμένη, οπότε η πρόταση της μάρκας είναι ηλεκτροκίνητη. Συγκεκριμένα, το ηλεκτροκίνητο φορτηγό χρησιμοποιήθηκε ώστε οι πελάτες να μεταφερθούν στο χώρο του γεύματος. Αφού έφτασαν, ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει ενέργεια στην κουζίνα, αλλά και για να φωτιστεί ο χώρος. Μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, η “ομάδα” αποχώρησε χωρίς να αφήσει πίσω ίχνος μόλυνσης.

Έξυπνο μπάρμπεκιου
Ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό, μετατράπηκε για την περίσταση στο “Ultimate Smart Barbecue”. Στόχος των ανθρώπων της Nissan, ήταν να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν σε μεγάλους υπαίθριους χώρους. Το φορτηγό διέθετε ηλεκτρικό απωθητικό κουνουπιών και σύστημα καραόκε, όλα με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Για το εγχείρημα, που αποτελεί υπηρεσία κατά παραγγελία, η Nissan συνεργάστηκε με την Japan Barbecue Association.

Όπως μας ενημέρωσε η Nissan, το συνδυασμένο δυναμικό αποθηκευμένης ισχύος των ηλεκτρικών της οχημάτων που βρίσκονται σε κίνηση, ξεπερνά τις 10 Gwh.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr