Ελλάδα: Ανάλυση αγοράς αυτοκινήτου

Δείτε πως κινήθηκε η αγορά νέων αυτοκινήτων στην χωρά μας από την αρχή του έτους έως και τον Νοέμβριο αλλά και ποιες κατηγορίες είναι οι δημοφιλέστερες.

Βρείτε μας στο

Το 2019 φαίνεται πως θα είναι μία χρονιά ανόδου για την αγορά νέων αυτοκινήτων, καθώς πλέον μένει μόνο ένας μήνας για το τέλος του έτους και η θετική πορεία δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί, εκτός πραγματικά συγκλονιστικού απροόπτου.

Και αυτό γιατί και ο Νοέμβριος παρουσίασε αύξηση στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων κατά 8,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συγκεκριμένα φέτος ταξινομήθηκαν 7.464 νέα μοντέλα, ενώ το 2018 το νούμερο αυτό ήταν στα 6.893 μονάδες.

Έτσι και ο Νοέμβριος έβαλε το… λιθαράκι του ώστε οι ταξινομήσεις από την αρχή του έτους έως και τον 11ο μήνα, να είναι αυξημένες κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, από την αρχή του 2019 έχουν ταξινομηθεί 107.512 νέα αυτοκίνητα, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα είχαν ταξινομηθεί 98.094 νέα αυτοκίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι αυτή των μικρών αυτοκινήτων (Fiesta, Polo, Yaris, Corsa, 208 κλπ) με μερίδιο αγοράς 29,4%, ενώ ακολουθεί αυτή των μικρομεσαίων SUV με μερίδιο αγοράς 21,4%.

Όσον αφορά το καύσιμο που επιλέγουν οι αγοραστές, η βενζίνη είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ελλήνων αγοραστών νέων αυτοκινήτων με μερίδιο 65,3% (περισσότερα από 6 στα 10 νέα αυτοκίνητα που πωλούνται δηλαδή είναι βενζινοκίνητα). Ακολουθεί το πετρέλαιο με 26,6%, τα υβριδικά με 5,7% και αυτά με φυσικό αέριο με μερίδιο 1,4%.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr