Ένα σκαλί ψηλότερα ανεβάζει η KTM την ήδη δυσθεώρητη συνολική απόδοση του 1290 Super Duke R με την παρουσίαση της σκληροπυρηνικής έκδοσης “RR“, ενός πραγματικού κτήνους με απύθμενη όρεξη για trackdays και βελτιώσεις όπου αυτό ήταν δυνατό -εκτός του μοτέρ. Κυρίες και κύριοι γνωρίστε το 1290 Super Duke RR.
Το ένα επιπλέον “R” που προστέθηκε στο όνομα της νέας και περιορισμένης παραγωγής έκδοσης (θα κατασκευαστούν μόλις 500 μοτοσυκλέτες) υποδεικνύει επί της ουσίας την αυστηρή “δίαιτα” που ακολούθησε το “στάνταρ” 1290 Super Duke R αλλάζοντας παράλληλα πολλά από τα περιφερειακά του με άλλα υψηλότερης απόδοσης.
Διαβάστε επίσης – KTM 1290 Super Adventure S: Ανανέωση και “έξυπνο” cruise control
Το βάρος του 1290 Super Duke RR παρουσιάζεται μειωμένο στα χαρτιά κατά εννέα ολόκληρα κιλά. Μεγάλο μερίδιο “ευθύνης” γι’ αυτό φέρουν οι νέες σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου (-1,5 κιλά έναντι των στάνταρ), αλλά και η νέα και σαφώς μικρότερη σε μέγεθος μπαταρία ιόντων λιθίου (-2,5 κιλά) που πήρε τη θέση της συμβατικής. Παράλληλα το υποπλαίσιο του RR κατασκευάζεται από ανθρακονήματα με την μονόσελη πλέον ουρά να έχει διαφορετικό σχήμα, ενώ από το ίδιο υλικό είναι και ολόκληρο το κοστούμι της μοτοσυκλέτας.
Στη μείωση του βάρους συνεισφέρει και το τελικό της Akrapovic κατασκευασμένο από τιτάνιο και carbon, με τους Αυστριακούς να δίνουν προαιρετικά την επιλογή για ένα πλήρες σύστημα εξαγωγής από τον Σλοβένο κατασκευαστή.
Στον τομέα της απόδοσης, εκτός από τις ελαφρύτερες ζάντες, τη μεγάλη διαφορά κάνουν οι νέες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, της σειράς Apex Pro, στην οποία ανήκει και το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και τα ελαστικά Power Cup2 της Michelin. Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκει και το πλήρες “πακέτο” ηλεκτρονικό συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του αναβάτη.
Για τον μεγάλο V2 των 1.301 κ.εκ. η απόδοση παραμένει στους 180 ίππους και σε συνδυασμό με το βάρος των 180 “στεγνών” κιλών, η KTM μπορεί να περηφανεύεται ότι δημιούργησε την ισχυρότερη γυμνή μοτοσυκλέτα παραγωγής που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η μόνη αλλαγή εντοπίζεται στη νέα και πιο κοντή και άμεση “γκαζιέρα” με το γκριπ να χρειάζεται τώρα 65 μοίρες περιστροφής για να φτάσει στο στοπ του έναντι 72 μοιρών του “R”.