Με ποια κριτήρια επιλέγουν οι οδηγοί τραγούδια στο αυτοκίνητο;

Έρευνα της Seat στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών που ακούνε μουσική στο αυτοκίνητο, αισθάνεται ευφορία. Ποια είναι όμως τα κριτήρια επιλογής των τραγουδιών που θα ακούσουν;

Βρείτε μας στο

Η Seat UK προχώρησε σε έρευνα αναφορικά με τα αγαπημένα τραγούδια των οδηγών εντός του αυτοκινήτου. Η μουσική αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις μετακινήσεις. Ειδικά από τη στιγμή που η χρήση των οχημάτων γίνεται, ειδικά στις πόλεις, σε μεγάλο βαθμό από ένα άτομο, η μουσική λειτουργεί ως παρέα των οδηγών.

Εκτός από τα αγαπημένα τραγούδια των οδηγών, η Seat UK ερεύνησε και τα κριτήρια επιλογής τους στο αυτοκίνητο. Για αυτό, αναζήτησε τη βοήθεια του Pablo Cano, Κουβανού μουσικού, παραγωγού και συνθέτη που έχει στο βιογραφικό του περισσότερα από 500 τραγούδια. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα τραγούδι, ώστε να γίνει “hit” για ακρόαση στο αυτοκίνητο;

Τα βασικά κριτήρια, σύμφωνα με τον Pablo Cano, είναι 5:

  • Ρυθμός: Οι χτύποι 2/4 ή 4/4 είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από τον άνθρωπο, καθώς θυμίζουν πολύ τους χτύπους της καρδιάς. Για αυτό, είναι και οι ρυθμοί που χρησιμοποιούνται στα χορευτικά τραγούδια
  • Μουσική κλίμακα: Οι μείζονες μουσικές κλίμακες, όπως η C ματζόρε και η D ματζόρε, προσφέρουν μια αίσθηση χαράς και ζωτικότητας. Επιπλέον, η ιδέα “less is more” είναι σε πολλές περιπτώσεις σημαντική στη μουσική. Διόλου τυχαία, όπως αναφέρει ο Cano, “πολλά τραγούδια Hit έχουν μόνο 3 ή 4 συγχορδίες.
  • Δομή: Ειδικά στο αυτοκίνητο, η δομή των τραγουδιών πρέπει να είναι λογική. Έτσι, οι ακροατές μπορούν να αναμένουν ποιο μέρος του τραγουδιού ακολουθεί, ανάλογα με το στυλ του.
  • Στίχοι: Συνήθως οι στίχοι τραγουδιών που αγαπάμε στο αυτοκίνητο πρέπει να μην είναι περίπλοκοι. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ενσυναίσθηση για τους ακροατές και “ο καθένας να καταλαβαίνει το μήνυμα του τραγουδιού,” αναφέρει ο Cano.
  • Ρεφρέν: “Πρέπει να έχει απλή μελωδία, που είναι εύκολο να τραγουδηθεί”, προσθέτει ο Cano. Ουσιαστικά, είναι το κομμάτι του τραγουδιού που θα θυμάται ο ακροατής, οπότε η επανάληψη του ρεφρέν είναι πολύ σημαντική.

Εσείς, με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια στο αυτοκίνητο σας;

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr