Νέο, ηλεκτρικό Fiat 500 (+video)

Το Fiat 500 έφτασε στην τρίτη του γενιά και, ταυτόχρονα, γίνεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της ιταλικής φίρμας. Δείτε πόσο θα κοστίζει...

Βρείτε μας στο


Πιστό στη σχεδιαστική φιλοσοφία του παρελθόντος, αλλά με όλα τα σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας. Αυτό είναι το νέο Fiat 500 και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι πως διατίθεται αποκλειστικά ως ηλεκτροκίνητο. Μάλιστα, αποτελεί πλέον το πρώτο μοντέλο της ιταλικής φίρμας που κινείται αμιγώς ηλεκτρικά. Το υπάρχουν 500 θα συνεχίσει να διατίθεται παράλληλα με το ηλεκτρικό, διατηρώντας τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η τρίτη γενιά παρουσιάστηκε σε δύο διαθέσιμα αμαξώματα, αφού προσφέρεται και στην cabrio έκδοση με υφασμάτινη κουκούλα. Είναι οριακά μεγαλύτερο από το 500 που γνωρίζουμε, με το μήκος του να αγγίζει τα 3,6 μέτρα. Η σχεδίαση του δανείζεται πολλά στοιχεία από αυτό, με τους διπλούς LED προβολείς να βρίσκονται στο εμπρός μέρος. Τα πίσω φωτιστικά σώματα σχηματίζουν το γράμμα E, το οποίο διασαφηνίζει ότι πρόκειται για το ηλεκτρικό μοντέλο, ενώ οι ζάντες αλουμινίου είναι μεγέθους 17 ιντσών.

Το εσωτερικό του ηλεκτρικού Fiat 500 είναι μοντέρνο και διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα. Η κεντρική κονσόλα διακοσμείται με μία μεταλλική επιφάνεια και στο κέντρο υπάρχει οθόνη αφής 10,25 ιντσών. Μέσα από το σύστημα πληροφοριών «UConnect 5», ο οδηγός ψυχαγωγείται και παράλληλα απολαμβάνει τις υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Έτσι, ενημερώνεται μέσω της έξυπνης συσκευής του για το επίπεδο φόρτισης, ενώ μπορεί να ρυθμίσει πολλές λειτουργίες, όπως το κλείδωμα/ξεκλείδωμα ή την ενεργοποίηση του κλιματισμού.

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές του ανανεωμένου Fiat 500X στην Ελλάδα

Παράλληλα το ηλεκτρικό Fiat 500 φέρει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, όπου η ταχύτητα προσαρμόζεται στα μέτρα του προπορευόμενου οχήματος. Ταυτόχρονα, μία κάμερα αντιλαμβάνεται την ύπαρξη πεζών ή ποδηλάτων, ενώ υπάρχει και έλεγχος της λωρίδας στο οδόστρωμα.

Οι μηχανικοί της ιταλικής φίρμας, τοποθέτησαν στο Fiat 500 έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 118 ίππων. Συνδυάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 42 kWh, ικανή να προσφέρει αυτονομία της τάξης των 320 χιλιομέτρων. Με τη βοήθεια ενός ταχυφορτιστή 85 kW, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί κατά 80% σε μόλις 35 λεπτά. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι πέντε λεπτά φόρτισης αρκούν για μία διαδρομή 50 χιλιομέτρων.

Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 150 χλμ/ώρα. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανά πάσα στιγμή ένα από τα τρία προγράμματα οδήγησης, το Normal, το Range για οδήγηση με ένα πεντάλ και το Sherpa για μέγιστη αυτονομία.

Η τιμή του νέου ηλεκτροκίνητου Fiat 500 είναι ήδη γνωστό ότι αγγίζει τις 37.900 ευρώ στην αγορά της Ιταλίας. Σε πρώτη φάση θα προσφερθεί στην έκδοση «500 La Prima», η οποία θα διατεθεί σε μόλις 500 αντίτυπα.