Νέο Grand Wagoneer concept, η πολυτελής πλευρά της Jeep

Το όνομα Wagoneer επιστρέφει στη γκάμα της Jeep με την αποκάλυψη του Grand Wagoneer concept με το βλέμμα στραμμένο στα πολυτελή SUVs.

Βρείτε μας στο
Jeep Grand Wagoneer Concept 2020

Το βλέμμα ψηλά έχει η Jeep που θέλει να κάνει είσοδο στην κατηγορία των μεγάλων πολυτελών SUVs αναβιώνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό για την ίδια όνομα, εκείνο του Wagoneer. Μας το παρουσιάζει αρχικά υπό τη μορφή concept στην έκδοση Grand Wagoneer.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Jeep, το αυθεντικό Wagoneer που έκανε την εμφάνιση του το 1963 ήταν το πρώτο μοντέρνο SUV στην ιστορία αφού συνδυάζεται κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με αυτόματο κιβώτιο, ενώ η γενιά που έκανε την εμφάνιση της το 1984 ως Grand Wagoneer αποτέλεσε την απαρχή για την κατηγορία των πολυτελών SUVs. Μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την εταιρία που προέρχεται από τη χώρα η οποία έκανε μόδα τα SUVs σε όλο τον κόσμο;

Σχεδιαστικά και από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Jeep, το Grand Wagoneer concept κινείται στη γνωστή ταυτότητα των Αμερικανών πηγαίνοντας τη ένα βήμα παραπέρα. Λίγο πιο έντονες ακμές και λίγο πιο γωνιώδης αισθητική που φέρνει στο μυαλό και τις προηγούμενες γενικές Wagoneer και Grand Wagoneer, αλλά και μικρά φωτιστικά σώματα που τονίζουν ακόμη περισσότερο τις διαστάσεις το αμαξώματος, τη στιγμή που το πρωτότυπο SUV φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή.

Εντύπωση προκαλεί η γραμματοσειρά που είναι μοναδική και δημιουργήθηκε ειδικά για το νέο μοντέλο της αμερικάνικης εταιρίας αλλά και η αμερικάνικη σημαία που κυματίζει με τη φορά του ανέμου, όπως και τη σημαία που έχουν στο μπράτσο τους οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Στο σκουρόχρωμο εσωτερικό, το οποίο επίσης δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ στα μοντέλα παραγωγή, οι οθόνες και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες κυριαρχούν, χάρη στα μεγάλα παράθυρα αλλά και την πανοραμική οροφή. Συνολικά βλέπουμε επτά οθόνες, ή για να ακριβολογούμε τις τέσσερις από αυτές, που έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας: Μία 12,3 ιντσών που παίζει το ρόλο του πίνακα πληροφοριών για τον οδηγό, μία κάθετη 12,1 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, μία 10,25 ιντσών από κάτω της για τον έλεγχο διαφόρων συστημάτων αλλά και μία επιπλέον 10,25 ιντσών πάνω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Οι άλλες τρεις έχουν τοποθετηθεί στην πίσω σειρά καθισμάτων με την κεντρικά τοποθετημένη να έχει 10,1 ίντσες διαγώνιο και τις άλλες δύο 10,25 ίντσες έκαστη.

Το Grand Wagoneer θα φέρει το σύστημα πολυμέσων Uconnect 5, το προηγμένο σύστημα που έχει παρουσιάσει η FCA με πενταπλάσια επεξεργαστική ισχύ έναντι της προηγούμενης γενιάς, ενώ το πρωτότυπο πολυτελές SUV της Jeep είναι το μοναδικό όχημα στον κόσμο που φέρει σύστημα ήχου της McIntosh που το δημιούργησε η αμερικάνικη εταιρία δύο δεκαετίες μετά με την τελευταία ενασχόληση της με τον κόσμο των τεσσάρων τροχών. Φέρει 24κάναλο ενισχυτή και και 23 ηχεία ειδικά σχεδιασμένα για το Grand Wagoneer…

Η Jeep αναφέρει το ονόματα Wagoneer και Grand Wagoneer και αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο τουλάχιστον διαφορετικές εκδόσεις αμαξώματος. Σύμφωνα και με τις πληροφορίες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, λογικά θα έχουμε μια έκδοση με μακρύ και μια με κοντό μεταξόνιο με το Grand Wagoneer concept που βλέπετε στις φωτογραφίες να έχει για πρώτη φορά και τρίτη σειρά καθισμάτων και να προορίζεται για τις πολυμελείς οικογένειες.

Σύμφωνα με τους Αμερικάνους το νέο μεγάλο SUV τους θα έχει κορυφαίες δυνατότητες εκτός δρόμου, παρά τον πολυτελή χαρακτήρα του. Οι δυνατότητες αυτές θα πηγάζουν από τα τρία διαφορετικά συστήματα 4κίνησης που θα είναι διαθέσιμα, την Quadra-Lift αερανάρτηση, ανεξάρτηση σε όλους τους τροχούς αλλά και το πλαίσιο που φημολογείται ότι θα είναι τύπου σκάλας. Στον τομέα των συστημάτων κίνησης και με τις πληροφορίες να είναι προς το παρόν ελάχιστες, η Jeep αναφέρει πως τα νέα μοντέλα τους θα κινούνται από ένα plug-in υβριδικό σύστημα το οποίο έχει σχεδιαστεί “χωρίς συμβιβασμούς”. Το εν λόγω σύστημα θα είναι διαθέσιμο λογικά σε περισσότερες από μία εκδόσεις αναφορικά με την ισχύ του, ενώ δεν αποκλείεται το Wagoneer και το Grand Wagoneer να είναι διαθέσιμα και με συμβατικά συστήματα κίνησης.

Σύμφωνα με την Jeep τα Wagoneer και Grand Wagoneer θα βρίσκονται στις αμερικάνικες εκθέσεις κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται οι εκδόσεις παραγωγής των νέων μεγάλων αμερικάνικων SUVs να παρουσιαστούν επίσημα στο παγκόσμιο κοινό πριν από το τέλος του έτους. Και τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται στο Detroit.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr