Νέο ρεκόρ αυτονομίας για το υδρογονοκίνητο Toyota Mirai

Με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ αυτονομίας, το Toyota Mirai εντυπωσίασε του πάντες. Μήπως η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου είναι η λύση για μεγάλα ταξίδια;

Βρείτε μας στο

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης είναι η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης. Το Toyota Mirai απέδειξε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση των κυψελών καυσίμου, καταγράφοντας νέο ρεκόρ αυτονομίας υδρογονοκίνητου μοντέλου. Όπως θα δείτε, με ένα γέμισμα κατάφερε να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη BMW παραγωγής με κυψέλες υδρογόνου και ο ρόλος της Toyota (+video) 

Η μεγάλη απόπειρα για νέο ρεκόρ ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, από τον σταθμό υδρογόνου HYSETCO στη Νότια Γαλλία. Το Toyota Mirai, το οποίο διανύει αισίως τη δεύτερη γενιά του, ολοκλήρωσε με ένα γέμισμα μία απόσταση της τάξης των 1.003 χιλιομέτρων. Κινήθηκε κυρίως στα Νότια του Παρισιού εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους, ενώ η απόσταση και η κατανάλωση πιστοποιήθηκαν από ανεξάρτητη αρχή.

Όσον αφορά στην κατανάλωση, στη διάρκεια της προσπάθειας για νέο ρεκόρ, η μέση τιμή του Toyota Mirai περιορίστηκε στα μόλις 0,55 κιλά ανά 100 χλμ. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το δοχείο πλήρωσης έχει χωρητικότητα 5,6 κιλά, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των «συμβατικών» ηλεκτρικών είναι ότι σε αυτή την περίπτωση σε μόλις 5 λεπτά ολοκληρώνεται ένας πλήρης ανεφοδιασμός σε πρατήριο υδρογόνου.

Η ιαπωνική φίρμα ξεκαθαρίζει ότι στη διάρκεια αυτής της δοκιμής, οι οδηγοί υιοθέτησαν ένα στυλ «οικολογικής οδήγησης», το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία ειδική τεχνική που δε μπορεί να εφαρμοστεί από έναν τυπικό οδηγό. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι η δεύτερη γενιά του Toyota Mirai αποδίδει 182 ίππους και 300 Nm ροπής. Το αποτέλεσμα είναι τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 9,2 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 175 χλμ./ώρα.

Ακολουθεί το σχετικό video με στιγμιότυπα από την προσπάθεια των τεσσάρων οδηγών του Toyota Mirai για την επίτευξη του ρεκόρ αυτονομίας.