Οι αποζημιώσεις που ζητούν οι “αυτοκινητόδρομοι” λόγω πανδημίας

Οι παραχωρησιούχες εταιρείες αυτοκινητοδρόμων στην χώρα μας ζητούν αποζημιώσεις λόγω μειωμένης κυκλοφορίας στο δίκτυό τους.

Βρείτε μας στο
dromos

Εν μέσω καραντίνας σας είχαμε ενημερώσει, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στα σχετικά άρθρα μας εδώ, πως οι παραχωρησιούχες εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων «Μορέας», «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Νέα Οδός», «Γέφυρα Ρίο–Αντίρριο», «Ολυμπία Οδός», «Αττική Οδός» και «Κεντρική Οδός» θα ζητήσουν αποζημιώσεις.

Ο λόγος φυσικά η δραματικά μειωμένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυό τους, λόγω της… καραντίνας που είχε επιβληθεί στην χώρα εξαιτίας του Covid-19. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και κάτι που προβλέπεται από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το δημόσιο, οι οποίες προβλέπουν “αποζημίωση όταν το κράτος προχωρά σε απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω ανωτέρας βίας”.

Από την άλλη το Υπουργείο Μεταφορών παραπέμπει τους “αυτοκινητοδρόμους” στις ασφαλιστικές τους εταιρείες, προκειμένου να αποζημιωθούν, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία αλλά και κυκλοφορίας, προκειμένου να δει από που πηγάζει το ποσό των 80.000.000 ευρώ που ζητούν οι εταιρείες.

Οι τελευταίες φυσικά λένε πως έχουν το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις που προβλέπουν αποζημίωση από το κράτος σε περίπτωση που τα έσοδα είναι λιγότερα από τα ελάχιστα προβλεπόμενα.

Όπως και να έχει φαίνεται πως θα μπούμε σε μία διαμάχη, καθώς οι δύο πλευρές ενδεχομένως να καταφύγουν και στα δικαστήρια, αφού υπάρχουν ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης σε περίπτωση πανδημίας.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr