Όλες οι τεχνολογίες της Toyota στην δική της πόλη! (+Video)

H Toyota ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει την δική της πόλη στην Ιαπωνία, μια πόλη πρότυπο που θα συγκεντρώνει όλες τις εντυπωσιακές τεχνολογίες που έχει εξελίξει.

Βρείτε μας στο
toyota woven city πόλη

Η πόλη πρότυπο του μέλλοντος θα κατασκευαστεί από την Toyota στην Ιαπωνία στους πρόποδες του όρους Fuji και η ανακοίνωση για την δημιουργία της έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο και CEO της εταιρίας, Akio Toyoda, που έδωσε πρόσφατα και την έγκριση του για το νέο καυτό και 4κίνητο GR Yaris με αυτό το βίντεο.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια κωμόπολη “εργαστήριο” 2.000 κατοίκων που θα καταλαμβάνει έκταση 708.200 τ.μ. Εκεί η Toyota θα έχει την ελευθερία να δοκιμάσει και να εξελίξει όλες τις τεχνολογίες της μαζί, όπως είναι η αυτόνομη κίνηση, τα ρομπότ, οι λύσεις στην προσωπική μετακίνηση, τα έξυπνα σπίτια αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη, όλα αυτά σε πραγματικές συνθήκες.

Η πόλη της Toyota, με το αγγλικό όνομα, ονομάζεται Woven που αποδίδεται ως “υφαντό” στα ελληνικά και αυτό το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι. Μια ιστορική αναφορά στους αργαλειούς της Toyota, από όπου και ξεκίνησε η ιαπωνική εταιρία, είναι εδώ εμφανής, ωστόσο το όνομα της πόλης αναφέρεται στο τρόπο που έχει δομηθεί η πόλη, στο πώς “πλέκονται” οι δρόμοι της αλλά και τα τεχνολογικά και μη “νήματα” που συνδέουν τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο της.

Την σχεδίαση της πόλης έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης Ολλανδός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels, οποίος έχει σχεδιάζει μεταξύ άλλων τα κεντρικά της Google σε Η.Π.Α. και Λονδίνο αλλά και το νέο ουρανοξύστη 2 World Trade Center που θα πάρει τη θέση των δίδυμων πύργων του προηγούμενου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Οι δρόμοι της πόλης χωρίζονται σε τρεις κύριους τύπους. Στον πρώτο κινούνται τα οχήματα ταχείας κυκλοφορίας και στον δεύτερο οχήματα χαμηλότερων ταχυτήτων και προσωπικής μετακίνησης, όπως και πεζοί. Ο τρίτος τύπος μοιάζει με μονοπάτι για χρήση αποκλειστικά από πεζούς και αυτοί οι τρεις τύποι “πλέκονται” μεταξύ τους για να διαμορφώσουν το δίκτυο της Woven City.

Η πόλη της ιαπωνικής εταιρίας σχεδιάζεται ώστε να είναι απολύτως βιώσιμη. Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από ξύλο με παραδοσιακές ιαπωνικές μεθόδους που συνδυάζονται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ρομποτική παραγωγή. Παράλληλα οι οροφές είναι καλυμμένες με φωτοβολταϊκά για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται επίσης και από κυψέλες υδρογόνου.

Εντυπωσιακές είναι και οι ανέσεις που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης της Toyota. Μέσα στα σπίτια θα υπάρχουν ρομπότ που θα τους υποβοηθούν με τις καθημερινές εργασίες τους, ενώ αισθητήρες που συνδυάζονται με τεχνητή νοημοσύνη θα παρατηρούν την υγεία τους και θα φροντίζουν για τις βασικές τους καθημερινές ανάγκες.

Για την κίνηση των κατοίκων της πόλης θα είναι διαθέσιμα μόνο πλήρως αυτόνομα οχήματα μηδενικών ρύπων, ενώ αυτόνομα μηχανήματα αντίστοιχης τεχνολογίας θα αναλάβουν τον εφοδιασμό των καταστημάτων και των σπιτιών.

Όσο για τους ίδιους τους κατοίκους της μελλοντικής πόλης της Toyota, η ιαπωνική εταιρία σκοπεύει να της σώσει ζωή στέλνοντας εκεί υπαλλήλους της μαζί με τις οικογένειες τους, συνταξιούχους, επιστήμονες αλλά και συνεργάτες. Το αρχικό σχέδιο κάνει λόγο για 2.000 κατοίκους στους οποίους θα προστίθενται και άλλοι με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της πόλης.

Για τη νέα πόλη του μέλλοντος από την Toyota, ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας Akio Toyoda δήλωσε: “Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πόλη από το μηδέν, ακόμη και σε αυτή τη μικρή κλίμακα, είναι μια μοναδική εμπειρία για την εξέλιξη μελλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου και ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για τις υποδομές τις πόλης. Με τους ανθρώπους, τα κτίρια και τα οχήματα να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και να επικοινωνούν μέσω αισθητήρων και δεδομένων, θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε διασυνδεδεμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τόσο στον πραγματικό όσο και στον εικονικό κόσμο.”

Για την δημιουργία αυτής της πόλη πρότυπο η Toyota έχει αφήσει ανοιχτή πρόσκληση και σε όλους τους επιστήμονες και φορείς που θέλουν να ασχοληθούν με το project, να ενώσουν τις δυνάμεις και το ερευνητικό τους έργο με την ιαπωνική εταιρία “.

Η έναρξη της κατασκευής της Woven City έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr