Ομοσπονδία βενζινοπωλών: “Τιμωρία των καταναλωτών ο νέος φόρος στο πετρέλαιο κίνησης”

Η ΟΒΕ αντιδρά στην επιβολή "πράσινου τέλους" στο πετρέλαιο κίνησης. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωσή και πως χαρακτηρίζει το νέο φόρο.

Βρείτε μας στο

Πριν από λίγες ημέρες σας ενημερώσαμε για το νέο “πράσινο τέλος” που επιβάλει η κυβέρνηση στο πετρέλαιο κίνησης, για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης (διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον φόρο και το ύψος του εδώ). Όπως είναι λογικό, η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήτηρη από την ΟΒΕ (Ομοσπονδία Βενζινοπολών Ελλάδος) η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της με σχετική ανακοίνωση, την οποία σας παραθέτουμε αυτολεξή:

“Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση θα επιβάλει «Πράσινο τέλος» στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης ίσου με 0,03 ευρώ ανά λίτρο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο αν ισχύει αποτελεί άλλη μια επιβάρυνση, στις τόσες πολλές που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα.

Μας προκαλεί αισθήματα τιμωρίας των καταναλωτών, των πρατηριούχων καυσίμων και των διαφόρων επαγγελματιών αυτή η ευκολία της αυθαίρετης επιβολής φόρων και τελών στα καύσιμα «δια πάσα νόσο» της οικονομίας και των οφειλών του κράτους. Είναι καιρός να συναισθανθεί η κυβέρνηση ότι ο κλάδος αυτός δεν μπορεί να αποτελεί εύκολη λύση για κάθε περίπτωση ελλειμμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Τα καύσιμα έχουν δεχτεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης μια απίστευτη φορολογική επιβάρυνση στο όνομα των χρεών και της οικονομικής κρίσης. Αυτή η επιβάρυνση δεν μειώθηκε, αντίθετα διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η τάση της εύκολης συλλογής κρατικών εσόδων με διάφορες επιβαρύνσεις του.

Το φαινομενικά μικρό τέλος για τον τομέα ΑΠΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική επιβάρυνσης των καυσίμων. Ούτε η επίκληση του περιβάλλοντος το δικαιολογεί.

Οι καταναλωτές, οι πρατηριούχοι και ειδικά οι επαγγελματικοί κλάδοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης όπως π.χ. φορτηγατζήδες, τεχνικά έργα , αγρότες, μεταποίηση, κλπ δεν μπορούν ούτε τη σημερινή φορολογία καυσίμων να σηκώσουν. Η έξοδος από την πανδημία covid19 θα μας βρει όλους υπερχρεωμένους. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιους καιρούς η κυβέρνηση να σχεδιάζει επιβαρύνσεις οποιουδήποτε είδους.

Παρακαλούμε πολύ όπως να μην επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα .

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Κιούσης Ο Γεν.Γραμματέας Άγγελος Τούντας”.