Ποια εταιρεία χρησιμοποιεί έναν από τους ισχυρότερους υπολογιστές; (+video)

Η αεροδυναμική ενός αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά σημαντική και προκειμένου να εξασφαλίσει κορυφαία αποτελέσματα μία εταιρεία χρησιμοποιεί τον 7ο ισχυρότερο υπολογιστή της Ευρώπης.

Βρείτε μας στο


Πρόκειται για έναν υπολογιστή, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της μάρκας έχει δύναμη 40.000 PCs που δουλεύουν ταυτόχρονα! Υπολογιστική δύναμη που τον κατατάσσει και στην πρώτη θέση στη λίστα με τους ισχυρότερους υπολογιστές στην Ισπανία αλλά και στην έβδομη συνολικά στην Ευρώπη.

Αυτός ο υπολογιστής ονομάζεται MareNostrum 4 και βρίσκεται στην Βαρκελώνη και συγκεκριμένα στο Barcelona Supercomputing Center (BSC) και πλέον βρίσκεται στις υπηρεσίες της Seat η οποία τον χρησιμοποιεί για να βελτιώσει την αεροδυναμική των αυτοκινήτων της.

Συνολικά ο υπερυπολογιστής διαθέτει 165.888 επεξεργαστές και βρίσκεται σε ειδικό δωμάτιο 180 τετραγωνικών μέτρων, με σταθερή θερμοκρασία 24 βαθμών Κελσίου και με υγρασία 36%, προκειμένου να λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες. Το βάρος του είναι 78 τόννοι.

Οι σχεδιαστές της Seat μελετούν με τη βοήθεια του υπερυπολογιστή την αεροδυναμική των μοντέλων τους αλλά και επιμέρους τομείς όπως η επίδραση των θόλων ή των τροχών στην συνολική αεροδυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, αλλά και η κατανόηση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς του εμπρός και του πίσω μέρους αλλά και του συνδυασμού τους.

“Το να δουλεύεις σε αεροδυναμικό θάλαμο είναι ασύμφορο, ενώ τα μοντέλα από πηλό αλλάζουν διαρκώς μορφή και απαιτούν κάθε λίγο αλλαγές. Ο υπολογιστής είναι η καλύτερη λύση και δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής περισσότερων παραμέτρων. Έτσι, μήνες μελέτης μπορούν να γίνουν σε μερικές ώρες” αναφέρει χαρακτηριστικά η María García-Navas, μηχανικός της Seat στο τμήμα Εξέλιξης και Αεροδυναμικής.

Για την ιστορία να πούμε πως, σύμφωνα με τον Δρ. Lehmkuhl, ο οποίος δουλεύει ήδη επάνω στο project MareNostrum 5, την επόμενη γενιά του υπερυπολογιστή δηλαδή που θα είναι 20 φορές πιο ισχυρή, σε 15 χρόνια οι υπολογιστές θα είναι 1.000 φορές πιο ισχυροί από αυτούς που έχουμε σήμερα!

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr