Ποιο Lockdown; Περισσότεροι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα φέτος τον Γενάρη στην Αττική

Τι και αν έχουμε Lockdown και περιορισμό κυκλοφορίας... Τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα ήταν αυξημένα στην Αττική σε σχέση με πέρυσι.

Βρείτε μας στο

Δεν το χωράει ο νους μας… Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως το καταφέρνουμε αυτό εδώ στην Ελλάδα και ακόμη και εν μέσω πανδημίας και Lockdown (με φοβερούς περιορισμούς στην κυκλοφορία μας) καταφέρνουμε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να έχουμε περισσότερους νεκρούς φέτος τον Ιανουάριο από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Τα νούμερα είναι τρομακτικά και στενάχωρα, καθώς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, αλλά το χειρότερο από όλα είναι πως μάλλον δεν μπορεί να μας βάλει κανείς… οδηγική παιδεία και μυαλό.

Κάπου εδώ όμως θα αφήσω τα λόγια και θα πάω στους αριθμούς, που λένε πολλά περισσότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση και είναι ενδεικτικοί της κατάστασης. Φέτος τον Ιανουάριο λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τροχαίας Αττικής, είχαμε 11 θανατηφόρα δυστυχήματα με 12 νεκρούς, ενώ πέρυσι είχαμε 8 θανατηφόρα με 9 νεκρούς. Συνολικά σημειώθηκαν 372 τροχαία ατυχήματα με 418 παθόντες φέτος, ενώ πέρυσι 438 ατυχήματα με 528 παθόντες.

Με μια πρόχειρη εκτίμησή μου, αυτό που λένε τα νούμερα είναι πως η μείωση της κυκλοφορίας λόγω των περιορισμών που έφερε το Lockdown αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Όμως προφανώς τα σοβαρά τροχαία λόγω ίσως της χαλαρότητας και της αυξημένης ταχύτητας ήταν περισσότερα και έτσι είχαμε περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε εκεί έξω όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι του οχήματός μας. Να μην είμαστε επιπόλαιοι, να σεβόμαστε, να έχουμε διαρκώς την προσοχή μας στον δρόμο, να μην τσακωνόμαστε και να θυμόμαστε πάντα πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να γυρίσουμε κοντά τους.

Για την ιστορία να πούμε πως τον Ιανουάριο του 2021 βεβαιώθηκαν, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 9.266 παραβάσεις από τις οποίες 357 σε βαθμό πλημμελήματος.

*56 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 18 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
*1.369 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
*139 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
*91 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
*93 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
*267 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
*13 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr