Πόσα χιλιόμετρα καλωδίων έχει ένα αυτοκίνητο;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι γεμάτα καλώδια στα... σπλάχνα τους. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσα χιλιόμετρα καλωδίου χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους;

Βρείτε μας στο

Καλώδια πάχους από ένα χιλιοστό έως ένα εκατοστό βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, καθώς είναι υπεύθυνα για την τροφοδοσία με ρεύμα όλων των ηλεκτρικών συστημάτων του. Πόσα χιλιόμετρα καλωδίου όμως χρησιμοποιούνται σε ένα αυτοκίνητο και πόσο ζυγίζουν;

Την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μας τη δίνει η Seat η οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το Ateca για να μας δώσει τα ενδιαφέροντα νούμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισπανική μάρκα, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν 1.350 καλώδια, το μήκος των οποίων αθροιστικά ξεπερνά τα 2,2 χιλιόμετρα (όσο ένας αεροδιάδρομος), ενώ το βάρος τους φτάνει στα 42 κιλά.

Σύμφωνα με τον Pedro Manolles, μηχανικό στο τεχνικό κέντρο της Seat, “τα καλώδια χρειάζονται σχεδόν για όλες τις λειτουργίες ενός σύγχρονου αυτοκινήτου και μεταφέρουν ισχύ από τη μία τοποθεσία στην άλλη, όπως ακριβώς το αίμα ρέει στον οργανισμό μας”.

Τα περισσότερα βρίσκονται πίσω από τον πίνακα οργάνων, καθώς από εκεί περνούν πάνω από 200 διαφορετικά καλώδια. Γιατί όμως είναι πλέον τόσα πολλά τα καλώδια ενός αυτοκινήτου; Αρκεί να σκεφτούμε πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι γεμάτα αισθητήρες και μονάδες ελέγχου (μέχρι 100 υπάρχουν στο Seat Ateca).

Και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της δουλειάς που κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση και τον σχεδιασμό της διαδρομής που θα ακολουθούν όλα αυτά τα καλώδια, φτάνει να σας πούμε το εξής. Μία ομάδα 20 μηχανικών χρειάζεται να εργαστεί για τρία χρόνια, προκειμένου να καθορίσει την διαδρομή, τη διανομή ρεύματος και τη μεταφορά δεδομένων μέσα από τα καλώδια αυτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Seat, σε μερικά από τα μοντέλα της μάρκας (και όχι μόνο φυσικά) υπάρχουν περισσότερα από 12.000 διαφορετικά καλώδια, ενώ αυτό το νούμερο πιθανότατα θα αυξηθεί στο μέλλον.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr