Πράγα: Μια πόλη σαν… παραμύθι

Φεύγουμε για έναν παραμυθένιο προορισμό στην καρδιά της Ευρώπης, που έχει δημιουργήσει τον δικό του ταξιδιωτικό μύθο! Ας γνωρίσουμε την Πράγα!

Βρείτε μας στο

Πού μπορεί να συνδυάσει κάποιος ιστορία, υπέροχα κτήρια, να κάνει παραμυθένιους περιπάτους και να καταναλώσει άφθονη, αυθεντική μπύρα; Η πρώτη σκέψη των περισσότερων πάει στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε προορισμό «must» για τους τουρίστες ανά την Ευρώπη.

Μια πρωτεύουσα διαφορετική από τις άλλες
Η Πράγα είναι από τις ελάχιστες – αν όχι η μοναδική – μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που συνδυάζουν ιστορία και παρόν, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον. Η ιστορία της είναι πλούσια, καθώς αποτελεί επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή για πολλούς αιώνες. Άλλωστε, η Πράγα υπήρξε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βοημίας και τόπος κατοικίας πολλών αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τον 14ο αιώνα. Πιο γνωστός εξ αυτών είναι ο Κάρολος Δ’, μνημεία από την εποχή του οποίου έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Στο παρόν λοιπόν, η πρωτεύουσα της Τσεχίας – και της πρώην Τσεχοσλοβακίας – είναι μια αξιομνημόνευτη πόλη, η οποία έχει αναχθεί σε κορυφαίο προορισμό της Ευρώπης και αναφέρεται δίπλα σε πρωτεύουσες όπως Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη. Το ιστορικό κέντρο της Πράγας έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, με πολλά κτήρια γοτθικού ρυθμού, μπαρόκ ή μνημεία τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η τουριστική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, καθιστώντας ειδικά το κέντρο της πόλης γεμάτο από ταξιδιώτες. Σχεδόν κάθε ημέρα γίνεται το αδιαχώρητο, με σημεία όπως η πλατεία της Παλιάς Πόλης, η Γέφυρα του Καρόλου και το Κάστρο, να είναι γεμάτες σε βαθμό που να είναι δύσκολο ακόμη και να περπατήσει κανείς. Ταυτόχρονα, γίνεται σαφής προσπάθεια οι τουρίστες να νιώσουν πως μπαίνουν σε χρονοκάψουλα επιστρέφοντας σε παλαιότερους αιώνες. Αυτό δεν γίνεται πάντοτε με επιτυχημένο τρόπο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η παράδοση γίνεται… κιτς, ωστόσο, συνολικά, το πρόσημο είναι θετικό.

Με συγκριτικά πλεονεκτήματα
Ένας από τους λόγους που η Πράγα συγκεντρώνει σε τέτοιο βαθμό τουρίστες από όλον τον κόσμο είναι τα πανέμορφα κτήρια. Ο ποταμός Μολδάβας, που διατρέχει το κέντρο της πόλης, δημιουργεί μια όμορφη εικόνα, η οποία συμπληρώνεται από τα επιβλητικά οικοδομήματα που έχουν χτιστεί κατά τη διάρκεια περασμένων αιώνων. Αυτό είναι και ένα βασικό πλεονέκτημα της πρωτεύουσας της Τσεχίας σε σύγκριση με άλλες μεγάλες και ιστορικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης: ότι, δηλαδή, τα περισσότερα κτήρια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια περασμένων αιώνων δεν καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό έχει προσδώσει ξεχωριστή αίγλη στην Πράγα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η τσεχική πρωτεύουσα γλίτωσε από τη φρίκη του πολέμου. Άλλωστε, εντός της πόλης κατοικούσαν Γερμανοί και Τσέχοι εβραϊκής καταγωγής, οπότε ο ερχομός των ναζί στην Πράγα υπήρξε ιδιαίτερα αιματηρός, με πολλές χιλιάδες Εβραίους να σκοτώνονται ή να μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ακόμη και σήμερα, το αποτύπωμα των Εβραίων στην Πράγα είναι ισχυρό. Η εβραϊκή συνοικία είναι ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης, καθώς έχει δική της προσωπικότητα, με το εβραϊκό μουσείο να αποτελεί σημαντικό προορισμό. Φυσικά, δεν είναι ο μοναδικός…

Μια πόλη – μνημείο
Σχεδόν όλο το κέντρο της Πράγας είναι ένα έργο τέχνης. Πολλά είναι τα μέρη που αξίζει να επισκεφθούν οι επισκέπτες, ωστόσο, ορισμένα εξ αυτών ξεχωρίζουν. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας καταλαβαίνει πως αυτή η πόλη είναι διαφορετική. Τα εντυπωσιακά κτήρια τραβούν το βλέμμα, ενώ ειδικά το κέντρο της πόλης μοιάζει βγαλμένο από παλαιότερους αιώνες αλλά και από τα παραμύθια. Το ιστορικό κέντρο της Πράγας είναι σαν υπαίθριο μουσείο. Η πλατεία της Παλαιάς Πόλης είναι εντυπωσιακή, ενώ ελάχιστα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας. Ο λόγος για ένα αστρονομικό ρολόι που δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα, ωστόσο καταστράφηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα έχει επιστρέψει στην αρχική του μορφή και βρίσκεται σε μια πλευρά του Δημαρχείου, δίπλα στην πλατεία της Παλαιάς Πόλης. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ακόμη μια διάσημη ατραξιόν, η Γέφυρα του Καρόλου. Πρόκειται για την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, το χτίσιμο της οποίας ξεκίνησε από τον Κάρολο Δ’ κατά το μακρινό 1357. Πάνω σε αυτήν βρίσκονται 30 εντυπωσιακά αγάλματα που, σύμφωνα με τον μύθο, μπορούν να κάνουν τις ευχές των ταξιδιωτών πραγματικότητα. Η εντυπωσιακή γέφυρα ενώνει τις δύο όχθες του Μολδάβα και αποτελούσε το πέρασμα για το Κάστρο. Η επίσκεψη στην Καστροπολιτεία επιβάλλεται, με τον Ναό του Αγίου Βίτου, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς της Ευρώπης, η ιστορία του οποίου, ξεκινά ξανά επί αυτοκρατορίας Καρόλου Δ’, το 1344. Από εκεί και έπειτα, όσοι βρεθούν στην Πράγα αξίζει να επισκεφθούν το φρούριο του Vysehrad, που στα τσεχικά σημαίνει «μεγάλο κάστρο». Όντας χτισμένο σε λόφο με θέα στην πόλη και τον ποταμό, το Vysehrad διαθέτει πολύ όμορφο περιβάλλον που θυμίζει πάρκο και προσφέρεται για χαλαρή βόλτα με υπέροχη θέα τόσο στην κλασική, όσο και στην πιο σύγχρονη πλευρά της πόλης.

Εν κατακλείδι…
Η Πράγα είναι – και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει για αρκετό καιρό – ένας από τους πιο hot ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Κεντρική Ευρώπη. Η κουλτούρα της δεν περιορίζεται στα ιστορικά και διατηρητέα μνημεία που αναφέραμε, καθώς υπάρχουν πολλοί συναυλιακοί χώροι για κλασική ή σύγχρονη μουσική, θέατρα και γκαλερί. Επειδή όμως ο πολιτισμός μιας περιοχής φαίνεται στο φαγητό ή το ποτό, όσοι βρεθούν στην Πράγα αξίζει να δοκιμάσουν τις τοπικές λιχουδιές. Ο λόγος για το παραδοσιακό φαγητό που περιλαμβάνει goulash, κρεατικά δηλαδή, σνίτσελ, ψητή πάπια και βέβαια λουκάνικα. Καθώς το κρύο είναι τσουχτερό στη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου, οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Όσο για το ποτό; Μπορεί στην Πράγα να σερβίρονται όλα τα ποτά, ωστόσο οι μπύρες έχουν την τιμητική τους. Η Τσεχία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή μπύρας, οπότε, όσοι ψάξουν λίγο μπορούν να βρουν κάποια ταβέρνα με διακόσμηση περασμένων αιώνων που θα προσφέρει χειροποίητη μπύρα, η οποία είναι όντως απολαυστική σε κάθε εποχή του χρόνου…

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr