Πρωταθλήτρια οικονομίας η Honda στις Η.Π.Α.

Η Honda σήκωσε την... κούπα της οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας.

Βρείτε μας στο
Honda Performance Development Civic Type R TC Race Car

honda πρωταθλήτρια οικονομίας Η.Π.Α.Σε σχέση με την Ε.Ε. οι Η.Π.Α βρίσκονται σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και μεταφορικά, όσον αφορά στις αλλαγές που γίνονται στη αυτοκινητοβιομηχανία για την προστασία του περιβάλλοντος με σχεδόν διπλάσιο μέσο όρο εκπομπών CO2 (220 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο) το 2018 έναντι της Ε.Ε. των 23 -120 γραμμάρια.

Η αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (Enviromenta protecton Agency -EPA), δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναλύει, μεταξύ άλλων, και την πρόοδο που έχουν κάνει οι 14 μεγαλύτεροι κατασκευαστές της χώρας αναφορικά με την μέση κατανάλωση αλλά και τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων τους την πενταετία 2013-2018.

Σε αυτό το διάστημα και με εξαίρεση την Tesla και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της, πρωταθλήτρια οικονομίας αλλά και χαμηλότερων εκπομπών CO2 αναδείχθηκε η Honda. Η ιαπωνική εταιρία, όπως φαίνεται και στο παρακάτω πίνακα είχε την μεγαλύτερη βελτίωση με την οικονομία σε καύσιμο στην πενταετία να ανεβαίνει από τα 27,2 μίλια ανά γαλόνι το 2013 στα 30 και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να παρουσιάζουν πτώση από τα 327 γραμμάρια ανά μίλι το 2013 στα 296 γραμμάρια το 2018.

Στην δική μας ευρωπαϊκή “γλώσσα”, η Honda “έριξε” τη μέση κατανάλωση των μοντέλων της από τα 8,64 λίτρα/100 χλμ. στα 7,83 λίτρα/100 χλμ το διάστημα 2013-2018 με μείωση και στο CO2: από 203 γραμμάρια το 2013 στα 183,9 το 2018.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι κατασκευαστές που ακολουθούν στη σχετική λίστα αφού το Top 5 ανήκει ολοκληρωτικά στους Ασιάτες με τις Subaru, Mazda, Hyundai και Kia να ακολουθούν και τη Nissan να καταλαμβάνει την 6η θέση. Πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής η BMW στην 7η θέση με τις Toyota και VW στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα και την Mercedes να κλείνει την 1η δεκάδα! Οι Αμερικάνοι, μετά την κορυφή με την Tesla, εμφανίζονται ξανά στην 11η θέση με την GM, με την Ford να ακολουθεί και την FCA να κλείνει τον πίνακα παρουσιάζοντας παράλληλα τις χειρότερες επιδόσεις από όλους. Σύμφωνα με την EPA, η FCA είχε ωστόσο την μεγαλύτερη μείωση σε εκπεμπόμενους ρύπους το 2017-2018.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr