Το απίστευτο κόστος συντήρησης της Bugatti Veyron (+Video)

Η εξωτική Bugatti Veyron με την αντίστοιχα εξωπραγματική τιμή αγοράς έχει και ανάλογο σέρβις που ξεφεύγει κατά πολύ από τα δεδομένα των κοινών θνητών.

Βρείτε μας στο

Με την τιμή της ως καινούρια να κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις προτιμήσεις του αγοραστή, η Bugatti Veyron των 1.000 ίππων είναι ένα hypercar που κινείται στη στρατόσφαιρα, όποιο στοιχείο του και αν κοιτάξει κανείς.

Και αν τα αυτιά μας έχουν συνηθίσει να ακούν για την αλλόκοσμη τιμή της δεν ισχύει το ίδιο και για το κόστος συντήρησης της Veyron, ένα κόστος που κινείται σε εξαψήφια νούμερα, παρόμοια με εκείνα που καλείται να αποχωριστεί κάποιος για να αγοράσει ένα καλό σκάφος θαλάσσης, ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή ό,τι άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους με τιμή κοντά στα 100.000 ευρώ. Σχεδόν κάθε χρόνο.

Ένας από τους κύριους λόγους που οδηγούν σε αυτό το εξωπραγματικό κόστος συντήρησης είναι η σχεδίαση της Veyron. Το υπεραυτοκίνητο της Bugatti δημιουργήθηκε για να προσφέρει στην εποχή του απόλυτες επιδόσεις και σχεδόν κάθετι μηχανικό πάνω του έχει σχεδιαστεί με αυτό το στόχο και όχι για να είναι εύκολη η συντήρησή από τους μηχανικούς.
Παράλληλα ως υπεραυτοκίνητο υπερεπιδόσεων η Veyron έχει και διαφορετική περιοδικότητα με τα σέρβις να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, σε λιγότερα χιλιόμετρα, ενώ ασυνήθιστα νωρίς αλλάζουν και εξαρτήματα και περιφερειακά που μπορούν να μην αλλαχθούν ποτέ σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, όπως είναι οι ζάντες!

Ας δούμε όμως λίγο τα επί μέρους κόστη για να σας δώσουμε και μια καλύτερη εικόνα. Η Bugatti συνιστά αλλαγή υγρών και λαδιών κάθε χρόνο για το θηριώδη 8λιτρο κινητήρα με τα τέσσερα τούρμπο ώστε η Veyron να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να πιάσει τα 400+ χλμ./ώρα της τελικής της. Το κόστος για αυτή τη δουλειά ανέρχεται στις Η.Π.Α. στα 25.000 δολάρια!

Πώς γίνεται να φτάσει το κόστος για αυτή τη δουλειά τόσο ψηλά; Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά αυτοκίνητα, από την Veyron πρέπει να αφαιρεθούν οι πίσω τροχοί για να φτάσει ο μηχανικός στον κινητήρα και έπειτα να αφαιρέσει όχι μία, ούτε δύο αλλά δεκαέξι συνολικά τάπες για να στραγγίξει το λάδι του μοτέρ. Πρέπει να αφαιρέσει επίσης τα φρένα, το εσωτερικό των προφυλακτήρων και το πίσω μέρος του δαπέδου της Veyron.

Κάθε δύο με τρία χρόνια πρέπει να αλλάζουν και τα ελαστικά με το κόστος αντικατάστασής τους να ανέρχεται στα 38.000 δολάρια, ενώ κάθε 16.000 χλμ. πρέπει να αλλάζουν και οι ζάντες, με το κόστος να εκτινάσσεται στα 50.000 δολάρια.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί με τον Αμερικανό επιχειρηματία Manny Khoshbin να περιγράφει από το κανάλι του στο YouTube το κόστος συντήρησης της μίας εκ των… δύο Bugatti Veyron που έχει στην κατοχή του.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr