Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο η διάταξη κάποιων κινητήρων ονομάζεται W12; Πρόκειται για κινητήρες που έχουμε δει κατά καιρούς σε κορυφαίες εκδόσεις της Volkswagen, της Audi, ακόμα και της Bentley. Ας δούμε ποιο είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.
Διαβάστε επίσης: Σε πόση ώρα το λιπαντικό κυκλοφορεί στον κινητήρα; (+video)
Για να κατανοήσετε πιο εύκολα τη διαφορά ως προς τη συγκεκριμένη διάταξη, θα πάμε ένα βήμα παρακάτω και, πιο συγκεκριμένα, στους εξακύλινδρους κινητήρες. Κάτι αντίστοιχο με τους V12/W12 είναι και οι διατάξεις V6/W6, με τον W6 να είναι ευρέως γνωστός ως VR6.
Ένας V6 κινητήρας αποτελείται από δύο μέρη, όπου στην κάθε πλευρά υπάρχουν τρεις κύλινδροι σε σειρά. Μεταξύ των δύο πλευρών σχηματίζεται μία περιεχόμενη γωνία, το άνοιγμα της οποίας ορίζεται από τον κατασκευαστή. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 60 και 90 μοιρών. Εννοείται ότι τα συγκεκριμένα μοτέρ έχουν δύο κυλινδροκεφαλές, μία για κάθε πλευρά του V.
Στο παρελθόν η Volkswagen κατασκεύασε έναν κινητήρα που ήταν κάτι ανάμεσα σε εξακύλινδρο σε σειρά και σε V6. Τον ονόμασε VR6 και ήταν ένα συμπαγές μοτέρ με περιεχόμενη γωνία μόλις 15 μοιρών μεταξύ των δύο μερών. Αυτό επέτρεπε τη δημιουργία ενός κινητήρα που δε θα έχει το μεγάλο μήκος του εξακύλινδρου σε σειρά, αλλά ούτε την ανάγκη για δύο κυλινδροκεφαλές, όπως στην περίπτωση της διάταξης V. Τα οφέλη σε χωροταξικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο ήταν αισθητά.
Τεχνικό: Τι είναι το intercooler και πως λειτουργεί (+video)
Γνωρίζοντας πλέον την ιδιαιτερότητα του VR6 κινητήρα, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τι εστί W12. Πρόκειται για την ένωση δύο VR6 κινητήρων. Ο πρώτος W12 κινητήρας της Volkswagen αποτελούνταν από δύο VR6 κινητήρες 2,8 λίτρων. Γι’ αυτό και η χωρητικότητα του ήταν 5,6 λίτρα, ενώ η περιεχόμενη γωνία ανάμεσά στους δύο VR ήταν 72 μοίρες.
Ανακεφαλαιώνοντας, ένας V12 κινητήρας προέρχεται ουσιαστικά από την ένωση δύο εξακύλινδρων σε σειρά κινητήρων υπό κάποια περιεχόμενη γωνία. Ο W12 προέρχεται από την ένωση δύο VR κινητήρων υπό κάποια περιεχόμενη γωνία. Έτσι προέκυψε και το όνομά του, μιας και η ένωση V+V δημιουργεί το σχήμα W.
Στο video που ακολουθεί θα δούμε τη διαδικασία συναρμολόγησης του W12 της Bentley, είναι μία καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε κάθε λεπτομέρεια σε κινητήρες αυτής της διάταξης. Σήμερα, παρόμοια αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί και η Bugatti στους θηριώδεις W16 κινητήρες.