Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στον αισθητήρα Λάμδα, ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για τη σωστή λειτουργία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτή τη φορά, θα αναλύσουμε τι είναι ο αισθητήρας MAF.
Τεχνικό: Τι είναι το ιξώδες του λιπαντικού; (+video)
Το όνομά του προέρχεται από τη φράση «Mass Air Flow», δηλαδή σχετίζεται με τη μάζα του εισερχόμενου αέρα. Είναι ένα εξάρτημα που θα το συναντήσουμε σε κάθε όχημα και βρίσκεται στο σύστημα εισαγωγής του αέρα, μετά το φίλτρο.
Για να λειτουργεί σωστά ένας κινητήρας, πρέπει να είναι γνωστή η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα σε αυτόν, ώστε στη συνέχεια να υπολογίζεται το καύσιμο που πρέπει να ψεκαστεί. Ο αισθητήρας MAF κάνει ακριβώς αυτό, μετατρέπει την ποσότητα του εισερχόμενου αέρα σε ηλεκτρικό σήμα, ώστε να μπορεί να την “διαβάσει” η ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης (ECU) του κινητήρα. Πώς γίνεται, όμως, αυτός ο υπολογισμός;
Ο τρόπος λειτουργίας είναι σχετικά απλός. Ο αισθητήρας MAF αποτελείται από ένα κυλινδρικό περίβλημα, συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό. Μέσα από αυτόν τον κύλινδρο περνά ο εισερχόμενος αέρας. Εκεί θα “συναντήσει” ένα αισθητήριο σε μορφή μεμβράνης.
Κατά τη λειτουργία του κινητήρα, η μεμβράνη προσπαθεί να διατηρήσει μία σταθερή θερμοκρασία (συνήθως 100-150 βαθμούς Κελσίου πάνω από την θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής). Καθώς ο αέρας περνά από την μεμβράνη, όπως είναι λογικό, την ψύχει. Εκεί έρχεται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα να επαναφέρει τη θερμοκρασία στην αρχική τιμή δίνοντας ρεύμα. Η ποσότητα αυτού του ρεύματος είναι το “κλειδί” στην όλη υπόθεση. Μέσω αυτής της τιμής του ρεύματος, η ECU αντιλαμβάνεται την ποσότητα του αέρα που πέρασε από τον αισθητήρα.
Το video που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό. Θα δούμε πως τα μόρια του αέρα μειώνουν στιγμιαία τη θερμοκρασία της μεμβράνης και πως, με τη βοήθεια του ρεύματος, επανέρχεται στην αρχική της θερμοκρασία. Το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η ποσότητα του αέρα σε ηλεκτρικό σήμα και ο αισθητήρας MAF το καταφέρνει με έναν απλό και έξυπνος τρόπο.