Το αυτόνομο μέλλον της Jaguar Land Rover ως Project Vector

Η Jaguar Land Rover μας δείχνει μια πτυχή από το όχι και τόσο μακρινό της μέλλον με το αυτόνομο και ηλεκτρικό πρωτότυπο Project Vector.

Βρείτε μας στο
Jaguar Land Rover Project Vector


Το αυτόνομο πρωτότυπο Project Vector αποτελεί μέρος της “εκστρατείας” της Jaguar Land Rover “Προορισμός Μηδέν” (αναφορικά με τους εκπεμπόμενους ρύπους) και παρουσιάστηκε επίσημα στα εγκαίνια του Εθνικού Κέντρου Καινοτομίας για την Αυτοκινητοβιομηχανία (National Automotive Innovation Centre) στο Coventry της Αγλλίας παρουσία και του Καρόλου, Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Με το Project Vector η Jaguar Land Rover θέλει να κάνει την κοινωνία πιο ασφαλή και πιο υγιή για ένα μέλλον μηδενικών ρύπων, χωρίς ατυχήματα, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να αποτελεί κομμάτι του “βρώμικου” παρελθόντος.

Το πρωτότυπο έχει δημιουργηθεί πάνω σε μια ευέλικτη πλατφόρμα ηλεκτρική πλατφόρμα κίνησης πολλαπλών χρήσεων που είναι έτοιμη για αυτοματοποιημένη οδήγηση. Κινητήρες και μπαταρίες είναι τοποθετημένα στο πάτωμα δίνοντας έτσι την ελευθερία να σχεδιάσουν την καμπίνα ανάλογα με τις ανάγκες. Το μήκος του Project Vector ανέρχεται σε μόλις τέσσερα μέτρα η μεγάλη καμπίνα του ωστόσο που εκμεταλλεύεται το μήκος από άκρη σε άκρη προσφέρει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης, τόσο για κοινοχρησία (sharing) όσο και για ιδιωτική χρήση αλλά και τη δυνατότητα διαμόρφωσης της για επαγγελματική χρήση και μεταφορά εμπορευμάτων.

Βασιζόμενη σε Porject Vector η Jaguar Land Rover αναμένεται να προσφέρει, σε συνεργασία με το δημοτικό συμβουλίου του Coventry, μια υπηρεσία κινητικότητας, με ορίζοντα υλοποίησης, σε πιλοτική φάση, από το τέλος της επόμενης χρονιάς, για την περαιτέρω εξέλιξη της πλατφόρμας.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr