Το πιο δημοφιλές χρώμα αυτοκινήτων στον κόσμο (+video)

Βρείτε μας στο

Η αυτοκίνηση αλλάζει, ωστόσο η ανάγκη να διαλέξουμε το χρώμα που προτιμάμε, παραμένει ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας στην αγορά νέου αυτοκινήτου, μετά το μοντέλο. Διαβάστε ποιο είναι το πιο δημοφιλές χρώμα, ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής, καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα που μας παρείχε η Seat.

Με βάση δεδομένα από την Axalta Coating System, το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο είναι το λευκό. Το λευκό χρώμα είναι διαχρονικά το αγαπημένο των αγοραστών παγκοσμίως, αφού βρίσκεται στην κορυφή για 7η συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι, 39% των αγοραστών παγκοσμίως, το προτίμησαν ως χρώμα για το νέο τους αυτοκίνητο. Πάντως, το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία.

Για παράδειγμα στην Κίνα, το 60% των νέων αυτοκινήτων είναι λευκά. Από την άλλη, σε Ευρώπη και Η.Π.Α., το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25%. Αυτό το στατιστικό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Seat. Όπως ενημερώνει η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία, το λευκό είναι το πιο δημοφιλές χρώμα σε 10 από τις κυριότερες αγορές της. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία τα λευκά νέα μοντέλα της Seat, φτάνουν στο 45% των πωλήσεων.

Εξαίρεση αποτελεί η Ολλανδία, όπου πιο δημοφιλή χρώματα είναι το μαύρο και το γκρι. Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο, καθώς το μαύρο και το γκρι είναι τα δύο αμέσως πιο δημοφιλή χρώματα μετά το λευκό. Το μαύρο κατέχει το 16% των πωλήσεων της Seat παγκοσμίως, ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν με 11%, το γκρι και το ασημί.

Όπως μας εξηγούν οι άνθρωποι της Seat, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην επιλογή του χρώματος, όπως η γεωγραφική τοποθεσία και τα έθιμα κάθε χώρας. Αφενός, σημαντική παράμετρος είναι η θερμοκρασία, καθώς όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει, τόσο αποφεύγεται το μαύρο. Επίσης, υπάρχουν χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, όπου το μαύρο απαγορεύεται με το σκεπτικό πως φέρνει κακή τύχη. Ακόμη, οι αγοραστές από τις Μεσογειακές χώρες, προτιμούν φωτεινά χρώματα. Για παράδειγμα το κόκκινο, είναι το τρίτο και τέταρτο πιο δημοφιλές χρώμα σε Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα.

Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο, είναι ο τύπος του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Seat, τα σπορ αυτοκίνητα και τα SUV, έχουν γήινα χρώματα που ταιριάζουν περισσότερο με τη φύση. Τα μικρά οχήματα έχουν πιο φωτεινά χρώματα, ενώ τα πιο μεγάλα τείνουν προς σκουρόχρωμους μεταλλικούς τόνους. Όμως διαφορές υπάρχουν και σε οχήματα ίδιου στυλ. Ενδεικτικά, το 34% των πολυτελών SUV στην Ευρώπη είναι μαύρα και μόλις το 3% είναι κόκκινα. Εφόσον όμως πρόκειται για compact SUV, στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό μειώνεται κατά το ήμισυ, ενώ στη δεύτερη το ίδιο ποσοστό αυξάνεται στο 10%…

Δείτε το video που ετοίμασε η Seat

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr