Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, οπότε είναι χρήσιμο να εξοικειωθούμε κάθε πτυχή της. Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή το ολοκαίνουργιο Cupra Tavascan, που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Φρανκφούρτης, η Seat μας κατατοπίζει περαιτέρω.
Η παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν είναι απλή υπόθεση, αφού προϋποθέτει αλλαγές σε κάθε τομέα, από τον σχεδιασμό μέχρι τη διαδικασία παραγωγής. Ποια εξαρτήματα δε θα υπάρχουν πια; Πώς μπορεί ο σχεδιασμός να οδηγήσει σε βελτίωση της ηλεκτρικής αυτονομίας; Η Seat απαντά σε αυτά και αρκετά ακόμη ερωτήματα.
Ας δούμε ποιοι και γιατί, αποτελούν παράγοντες-κλειδί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων:
- Αεροδυναμική: Η αεροδυναμική απόδοση αποτελεί σημαντική πρόκληση, όπως εξηγεί ο εξωτερικός σχεδιαστής της Cupra, μάρκας επιδόσεων της Seat, Alberto Torrecillas. Για να επιτευχθεί αυτό, τα φτερά και άλλα εξαρτήματα σχεδιάζονται σαν μύες του αμαξώματος. Τίποτε δεν έχει σχεδιαστεί στην τύχη και τα πάντα, έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους. Στόχος είναι η μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε θα μειωθεί και η κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια, θα αυξηθεί η αυτονομία.
- Μείωση βάρους: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν νέα, αλλά θεμελιώδη για τη λειτουργία τους, εξαρτήματα. Ο λόγος φυσικά για τις μπαταρίες, οι οποίες πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη θέση που δε θα επηρεάσει, όσο γίνεται, την απόδοση του οχήματος. Για παράδειγμα στο Tavascan, έχουν τοποθετηθεί χαμηλά. Το βάρος των μπαταριών έχει ωθήσει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ελαφρά υλικά όπως ανθρακονήματα, ώστε να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή μείωση βάρους.
- Τροχοί: Πολλοί μπορεί να παρατηρούμε μόνο την εμφάνισή τους. Στην περίπτωση ηλεκτρικών οχημάτων, όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, το Tavascan χρησιμοποιεί τροχούς 22 ιντσών. Τα ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται επίσης στις ζάντες, ώστε να μειωθεί το βάρος, να διοχετευθεί καλύτερα ο αέρας και να ψυχθούν πιο σωστά τα φρένα. Το φρενάρισμα, διαδικασία που γίνεται μέσω των τροχών, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
- Σχεδιασμός εμπρός και πίσω μέρους: Ορισμένα στοιχεία όπως η εμπρός γρίλια απουσιάζουν, καθώς δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ανάγκη για αέρα σε εκείνο το σημείο. Αυτό συνεπάγεται επανασχεδιασμό του εμπρός μέρους, αλλά και του πίσω ως απότοκο, για λόγους συμμετρίας και καλύτερης αεροδυναμικής απόδοσης. Το εμπρός και πίσω μέρος αποτελούν και την “ταυτότητα” κάθε αυτοκινήτου, οπότε έχουν ιδιαίτερη σημασία…
- Εσωτερικό: Η παρουσία των μπαταριών αλλάζει το σχεδιασμό και κατά συνέπεια, την αρχιτεκτονική στο εσωτερικό. Η ευρυχωρία και η άνεση είναι απαραίτητες, οπότε έχουν υιοθετηθεί λύσεις όπως ανθρακονήματα στα καθίσματα και χρήση ελαφρών υλικών στο ταμπλό.
Για να κατανοήσετε καλύτερα όσα διαβάσατε παραπάνω, δείτε το παρακάτω video