Η Toyota είναι μία από τις εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη των οχημάτων υδρογόνου. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τα δύο πρώτα οχήματα με κυψέλες καυσίμου είχαν φτάσει και στη χώρα μας. Αυτή τη φορά, ξεκινά μία νέα συνεργασία με την Scania.
Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο εταιρείες, αφορμή είναι η δοκιμή τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου (fuel cell) σε βαρέα οχήματα μεταφορών υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Pilot Partner” της Scania, η Toyota θα προμηθεύσει συστήματα κυψελών καυσίμου για 40 βαρέα φορτηγά.
Το πρόγραμμα επιτρέπει στη Scania να συνεργάζεται με επιλεγμένους πελάτες της, αξιολογώντας στην πράξη την τεχνική απόδοση, την επιχειρησιακή αποδοτικότητα και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (Total Cost of Ownership) των οχημάτων. Τα πρώτα φορτηγά Scania που θα κινούνται με υδρογόνο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2027.
Τεχνολογία κυψελών καυσίμου 3ης γενιάς
Τα οχήματα θα εξοπλιστούν με το σύστημα κυψελών καυσίμου τρίτης γενιάς της Toyota. Το νέο αυτό σύστημα προσφέρει ισχύ 300 kW (περίπου 407 ίππους) και διακρίνεται για τις συμπαγείς διαστάσεις του, καθιστώντας το κατάλληλο για απαιτητικές εφαρμογές βαρέων μεταφορών, όπου απαιτούνται μεγάλη αυτονομία, υψηλή διαθεσιμότητα και γρήγορος ανεφοδιασμός.
“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συνεργασία μας με την Toyota, η οποία μας επιτρέπει να διερευνήσουμε την απόδοση της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου σε απαιτητικές, πραγματικές συνθήκες μεταφορών. Μέσω του προγράμματος Pilot Partner, συνεργαζόμαστε με επιλεγμένους πελάτες για να δοκιμάσουμε νέες τεχνολογίες σε πραγματικές χρήσεις, να μάθουμε από την εμπειρία τους και να εξελίξουμε περαιτέρω τις λύσεις μας”, ανέφερε η Sara Forsberg, Chief Technology Officer της Scania.
Η Toyota πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία και τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στην έκθεση IAA Transportation στις 14 Σεπτεμβρίου 2026.