Ποιος είναι άλλωστε ο σκοπός των ολιγοήμερων αποδράσεων από την πιεστική ρουτίνα των πόλεων, αν όχι η απόδραση από αυτήν, το “καθάρισμα” του μυαλού από έγνοιες και η εκ νέου γνωριμία με την υπέροχη ελληνική φύση, που τείνουμε να ξεχάσουμε πώς υπάρχει; Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ξεκινήσαμε για έναν προορισμό που να συγκεντρώνει τα παραπάνω στοιχεία και να μην βρίσκεται σε απαγορευτική απόσταση από την Αθήνα. Τέτοιος προορισμός είναι ο Άγιος Πέτρος, που βρίσκεται στην επαρχία Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 950 μέτρων και μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές πάσης φύσεως, αφού βρίσκεται αρκετά κοντά σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Τρίπολη, το Άστρος και η Σπάρτη, ενώ η τοποθεσία του από μόνη της, μπορεί να αποτελέσει ησυχαστήριο, συνδυάζοντας ιδανικά τις δυνατότητες για ξεκούραση, χαλάρωση και απομόνωση.
To know us better…
Ιστορικά, η περιοχή κάνει την εμφάνισή της στα Νεολιθικά χρόνια, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Πελασγοί, τους οποίους διαδέχθηκαν Αρκάδες, Ίωνες και Αχαιοί. Ο Άγιος Πέτρος αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821, αφού από εκεί καταγόταν ο Καπετάνιος Αναγνώστης Κοντάκης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, που εισήλθε στον πόλεμο μόλις κηρύχθηκε η Επανάσταση και συμμετείχε σε πολλές μάχες, καθώς και εξαιτίας της πυρπόλησης που υπέστη από τον Ιμπραήμ, το 1826. Όμως αυτή δεν είναι η μόνη πολεμική εμπλοκή του χωριού αφού το δυσπρόσιτο της περιοχής, ήταν λογικό να αποτελεί ορμητήριο σε κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα κατά την εισβολή Ιταλών και Γερμανών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τόσο μέσα στο χωριό, όσο και λίγο έξω από αυτό, υπάρχουν μνημεία πεσόντων από τον πόλεμο.
Σήμερα, ο Άγιος Πέτρος αποτελεί Κεφαλοχώρι της περιοχής και έχει κίνηση όλο το χρόνο αφού αποτελεί πέρασμα για ταξιδιώτες και προσκυνητές. Σημαντικό ρόλο στην περιοχή παίζει το προσκύνημα της Παναγίας της Μαλεβής στο ομώνυμο μοναστήρι, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο και στην οποία καταφθάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πολυάριθμοι επισκέπτες, για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή Εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση είναι μία από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και έφεραν στην Κυνουρία μετανάστες από το Άγιο Όρος, κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή, καθώς την “εφοδιάζει” με επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όμως, αυτού του τύπου ο τουρισμός δεν είναι ο μοναδικός, αφού τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει και ο εναλλακτικός τουρισμός.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σύντομα θα είναι έτοιμη η “πίστα” αναρρίχησης κοντά στο χωριό, ενώ πολλές είναι οι διαδρομές μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, που ενδείκνυνται για πεζοπορία, ενώ παράλληλα οι πολλοί χωματόδρομοι αποτελούν ιδανικό πεδίο για τους κατόχους αυτοκινήτων 4Χ4 που είναι λάτρεις της περιπέτειας. Το γεγονός ότι ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, δε σημαίνει πως η κίνηση και η δημοφιλία του μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πολλές είναι οι εκδηλώσεις που προσελκύουν εκδρομείς. Μια από αυτές είναι το δημοφιλές “Κρόνιον Πέρασμα”, αγώνας αντοχής μήκους 70 χιλιομέτρων, που διεξάγεται κάθε χρόνο κατά τον Ιούλιο και προσελκύει πολλούς συμμετέχοντες οι οποίοι κάνουν ιδανική προπόνηση για το φημισμένο “Σπάρταθλον”. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και σε ορισμένα σημεία κόβει την ανάσα, αφού συνδυάζει ορεινό όγκο και όμορφη, παρθένα βλάστηση από καταπράσινα έλατα ή καστανιές, δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο που θα εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς.
Ιδανικό μέρος για ηρεμία και απομόνωση…
Εκτός από τα παραπάνω, ένας επιπλέον λόγος για να επιλέξει ο ταξιδιώτης τον Άγιο Πέτρο, είναι η κομβική του θέση. Αν στόχος είναι η ξεκούραση, η ηρεμία και οι στιγμές χαλάρωσης, το χωριό μπορεί να τις προσφέρει αφού είναι αρκετά μεγάλο για βόλτες στα όμορφα σοκάκια και επίσκεψη σε κτίρια όπως το πέτρινο Σχολείο ή ο Πύργος του Τρικαλίτη που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Επειδή οι εκδρομές αυτού του είδους είναι πάντα συνδεδεμένες με καλής ποιότητας τοπικές γεύσεις, στον Άγιο Πέτρο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά γαλακτοκομικά, κρεατικά στις ταβέρνες και προϊόντα καστάνου στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Το κάστανο και το καρύδι αποτελούν κύρια προϊόντα παραγωγής της περιοχής και πλέον, ειδικά το πρώτο, διατίθεται σε πολλές διαφορετικές, αλλά όλες εύγεστες, μορφές όπως μαρμελάδες, πάστες ή γλυκό του κουταλιού. Όσοι βρεθούν στον Άγιο Πέτρο όμως, εκτός από τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα και τις καλής ποιότητας ταβέρνες, θα πρέπει να πιουν έναν καφέ από την κυρία Ευστρατία, στο παραδοσιακό καφενείο “Χρυσή Καρδιά” το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού τα τελευταία 60 χρόνια!
Ιδανικό ορμητήριο και για εκδρομές πάσης… φύσεως
Όσοι έχουν μεγαλύτερη διάθεση για εκδρομές παρά για απομόνωση, δε θα πρέπει να ανησυχούν. Το κομβικό σημείο που βρίσκεται ο Άγιος Πέτρος, τον καθιστά σε εξαιρετική επιλογή αφού σε κοντινή απόσταση υπάρχουν μεγάλες πόλεις όπως προαναφέραμε, καθώς και πανέμορφα ορεινά χωριά του Πάρνωνα. Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την όμορφη Βαμβακού, που βρίσκεται στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, καθώς και την επίσης όμορφη Καστάνιτσα, αμφότερες χτισμένες αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα, όπως και ο Άγιος Πέτρος. Εκτός από αυτές τις τοποθεσίες όμως, οι πλαγιές του Πάρνωνα ενδείκνυνται τόσο για διαδρομές πεζοπορίας όσο και για διαδρομές με αυτοκίνητα, αφού η φύση παραμένει παρθένα χάρη και στο αξιόλογο έργο του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού, το οποίο έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην διατήρηση της πανίδας και χλωρίδας που βρίσκει καταφύγιο εκεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στον Πάρνωνα ζουν 27 είδη θηλαστικών, 249 είδη πουλιών, 31 είδη ερπετών, 12 είδη ψαριών στους υδάτινους όγκους και 900-1000 είδη και υποείδη φυτών.
Ο Άγιος Πέτρος Κυνουρίας, είναι λοιπόν ένας προορισμός ταξιδιού που ενδείκνυται για όλες τις εποχές, παρέχοντας δυνατότητες χαλάρωσης και απόλαυσης χάρη στον εξαιρετικό συνδυασμό της υπέροχης φύσης, με τα πλεονεκτήματα ενός όμορφου παραδοσιακού χωριού, που είναι ικανό να χαρίσει στιγμές απόδρασης και να ικανοποιήσει ταξιδιώτες με διαφορετικές διαθέσεις και ανάγκες.
Πρόσβαση
Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται σε απόσταση 192 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 36 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη. Υπάρχει πρόσβαση με ΚΤΕΛ και φυσικά, με αυτοκίνητο. Από την Αθήνα, η πιο σύντομη διαδρομή είναι μέσω Τριπόλεως. Φτάνοντας μέσω Εθνικής Οδού στην Τρίπολη, οι οδηγοί στρίβουν αριστερά με κατεύθυνση προς Σπάρτη. Μετά από περίπου 3 χιλιόμετρα, υπάρχει πινακίδα με κατεύθυνση πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων προς Άστρος και Άγιο Πέτρο στα αριστερά. Έπειτα από 30-40 λεπτά οδήγησης σε όμορφο ορεινό δρόμο, οι ταξιδιώτες έχουν φτάσει στο κεφαλοχώρι της επαρχίας Κυνουρίας. Η διαδρομή μέσω Τρίπολης έχει διάρκεια 2 με 2,5 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό και τον αριθμό των στάσεων που θα επιλεγούν. Μια άλλη πιθανή διαδρομή, είναι μέσω Άστρους Κυνουρίας, η οποία έχει διάρκεια περίπου 3 ωρών αλλά είναι πιο… ταξιδιάρικη, αφού αρχικά περιλαμβάνει παραθαλάσσια οδήγηση με φόντο στα νερά της Αργολίδας και έπειτα, μια όμορφη ανηφορική διαδρομή έως τον Άγιο Πέτρο. Η συγκεκριμένη διαδρομή, ενδείκνυται πέραν της ταξιδιωτικής της υφής και για περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς, αφού στην περίπτωση της διαδρομής μέσω Τριπόλεως, μπορεί η χιονόπτωση να είναι μεγάλη. Πάντως, αμφότερες αξίζουν τον κόπο και δεν θα απογοητεύσουν αυτούς που θα τις επιλέξουν, με τελικό προορισμό τον Άγιο Πέτρο.
Η διαμονή μας
Οι ιδανικές αποδράσεις χρειάζονται και διαμονή υψηλών προδιαγραφών. Τέτοια είχαμε την τύχη να βιώσουμε στον Ξενώνα “Ο Μαλεβός”, που βρίσκεται στον Άγιο Πέτρο. Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο χωριό, η ζεστασιά με την οποία μας υποδέχθηκε η Μαρία Μούγιου, κατέδειξε τι θα επακολουθήσει. Κέρασμα τοπικών προϊόντων (τυριά, παξιμάδια, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού) στο παντοπωλείο της, το Αγιοπετρίτικο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο κέντρο του χωριού και που, όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, αποτελεί σημείο συνάντησης αφού η πλειονότητα των κατοίκων ή επισκεπτών περνά από εκεί σε καθημερινή βάση, για απλές ή πιο εκτεταμένες αγορές χειροποίητων τοπικών προϊόντων και όχι μόνο. Έπειτα, διαδρομή λίγα μέτρα παραπάνω, για τον Ξενώνα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προσεγμένο συγκρότημα 4 ενοικιαζόμενων κατοικιών που κατασκευάστηκαν το 2001, από πέτρα και ξύλο. Τα σπιτάκια είναι διώροφα, μπορούν να φιλοξενήσουν 2-4 άτομα και διαθέτουν ανέσεις όπως διπλή θέρμανση, ξεχωριστά μπάνια για κάθε όροφο, πλήρη κουζίνα, τζάκι για ρομαντικές χειμερινές νύχτες, ενώ για όσους δε μπορούν να αποχωριστούν έστω και για λίγο τα… ηλεκτρονικά εγκόσμια, διατίθεται δωρεάν ασύρματο δίκτυο Internet υψηλής μάλιστα ταχύτητας, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε! Οι τιμές διαμονής κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 ευρώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μεταξύ 60 και 80 ευρώ κατά τους χειμερινούς, με το κόστος να ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων και των διανυκτερεύσεων.
Παραδοσιακές Ενοικιαζόμενες Κατοικίες “Ο Μαλεβός”
Τηλέφωνα: 27920 31155, 27920 31375
Facebook Page: Μαλεβός Ενοικιαζόμενες Κατοικίες