Η BMW συνεργάζεται με την Toyota και στην εξέλιξη των κυψελών υδρογόνου και πιστεύει ότι αυτός ο δρόμος είναι ακόμη καλύτερος από την τοποθέτηση μπαταριών σε ένα επαγγελματικό όχημα ενώ βλέπει τις μπαταρίες να επικρατούν στα αυτοκίνητα ως πηγή ενέργειας στο άμεσο μέλλον.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό Automotive News, ο Klaus Froehlich, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της γερμανικής εταιρίας, βλέπει το κόστος ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην μαζική παραγωγή των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων. Ο λόγος βρίσκεται φυσικά στις μπαταρίες των μοντέλων και στις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την κατασκευή τους. Ο Froelich θεωρεί ότι με την ζήτηση για αυτά τα υλικά να αυξάνεται όλο και περισσότερο, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αυξηθούν και οι τιμές τους. Βρίσκει ωστόσο ότι οι μπαταρίες είναι η σωστή λύση για τα επιβατικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή.
Για τον Froelich οι κυψέλες υδρογόνου ταιριάζουν καλύτερα, προς το παρόν τουλάχιστον, σε επαγγελματικά μοντέλα και ακόμη περισσότερο σε μεγάλα φορτηγά με το βάρος αλλά και την ευκολία στον ανεφοδιασμό να παίζουν εδώ τον καθοριστικό ρόλο.
“Προβλέπουμε πως οι κυψέλες υδρογόνου θα είναι μια βιώσιμη επιλογή στα ελαφριά αλλά και βαρέως τύπου επαγγελματικά οχήματα, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σκληρούς στόχους αναφορικά με τις εκπομπές CO2, οπότε το επόμενο βήμα θα είναι μόνο ο εξηλεκτρισμός.”, δήλωσε ο Froelich και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κάποιος να εξηλεκτρίσει ένα μεγάλο φορτηγό με μπαταρίες. Ο λόγος βρίσκεται στο μεγάλο βάρος των μπαταριών που θα φτάνει στην προκειμένη περίπτωση τους έξι με επτά τόνους μειώνοντας ανάλογα το ωφέλιμο φορτίο. “Είναι απολύτως ανόητο”, υπογράμμισε ο Froelich και πρόσθεσε πως με έναν μόλις σταθμό παραγωγής υδρογόνου θα μπορούσε κανείς να ανεφοδιάσει έναν στόλο από 100 ελαφριά φορτηγά κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Με 200 σταθμούς παράπλευρα των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων θα μπορούσαν παράλληλα να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χιλιάδων φορτηγών που κινούνται σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με τον επικεφαλής της BMW που θεωρεί εφικτή αυτή την πρόταση.
Τέλος ο Froelich θεωρεί ότι το κόστος μεταξύ των κυψελών υδρογόνου και των μπαταριών θα βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα έως και το 2025. Αυτή τη στιγμή τα fuel cells κοστίζουν δεκαπλάσια σε σχέση με τις μπαταρίες. Σύντομα θα ξεκινήσει η πιλοτική παραγωγή και εφαρμογή, σε συνεργασία με την Toyota, της δεύτερης γενιάς κυψελών υδρογόνου που αναμκένεται να την δούμε να κινεί τις X6 και X7 σύντομα.
Κοντά στο 2025 θα κάνει την εμφάνιση της η τρίτη γενιά, στην οποία αναφέρεται ο Froelich, που θα μπορούσε να οδηγήσει την παραγωγή ακόμη και σε εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες με πιο λογικό κόστος αλλά και ευρύτερη εφαρμογή και στα επιβατικά.