Ο Βόλος είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα (320 χλμ. βόρεια της Αθήνας και 219 χλμ. νότια της Θεσσαλονίκης). Ένα φυσικό λιμάνι στον Παγασητικό Κόλπο και σε απόσταση αναπνοής από το όμορφο βουνό του Πηλίου. Συνδυάζει ιδανικά όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη σαγηνευτική ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η πόλη συνδέεται με τη φημισμένη αποστολή των Αργοναυτών, ένα από τα πιο σημαντικά έπη της ελληνικής μυθολογίας. Αυτός ήταν ο προορισμός μας αυτή τη φορά και μας αποζημίωσε με το παραπάνω.
Το ταξίδι ξεκινά από τον Βόλο
Εντάξει, για να είμαστε ειλικρινείς το ταξίδι μας ξεκίνησε από την Αθήνα και ύστερα από περίπου τρεις ώρες ξεκούραστης και ασφαλούς οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο φτάσαμε στην πόλη του Βόλου. Με το που εισέρχεσαι στην πόλη αντιλαμβάνεσαι πως είναι σύγχρονη αλλά με τη δική της, ιδιαίτερη γοητεία. Αυτό που μας άρεσε πάρα πολύ εκ πρώτης όψης ήταν πως από τη μία πλευρά υπάρχει η θέα της θάλασσας και από την άλλη η θέα του βουνού. Και αυτό είναι κάτι υπέροχο, που μόνο η Ελλάδα μας μπορεί να προσφέρει. Είναι το έντονο ανάγλυφό της βλέπετε που χαρίζει τέτοια μοναδικά, χαρακτηριστικά τοπία. Αφήνοντας, λοιπόν, το αυτοκίνητο μπορείς και πρέπει να κάνεις μία βόλτα στην υπέροχη και μεγάλη ακτογραμμή πεζός ή με ποδήλατο / πατίνι κ.λπ. Εκεί θα συναντήσεις καφέ, ταβέρνες και φυσικά τα φημισμένα τσιπουράδικα, τα οποία σίγουρα θα πρέπει να τιμήσεις με την επίσκεψή σου. Αρκεί να μην έχεις να οδηγήσεις μετά. Η πεζοδρομημένη προκυμαία, με την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα, σε συνοδεύει διαρκώς. Ο κύριος εμπορικός πεζόδρομος περιβάλλεται από ενδιαφέροντα κτήρια, δημόσια αρχοντικά, βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα και ιστορικές εκκλησίες. Όλα αυτά, μαζί με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, συνθέτουν το παζλ του Βόλου και του Πηλίου.
Στα πιο σημαντικά κτίσματα θα πρέπει να αναφέρουμε τον ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος χτίστηκε το 1936, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του, σε συνδυασμό με την καίρια θέση του στην παραλία του Βόλου, κατέστησαν τον ναό σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, όπως και τον ναό Αγίου Νικολάου, τον μητροπολιτικό ναό της πόλης. Αυτή είναι και η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στον Βόλο και αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιό του διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884. Ο ναός φυσικά αποτελεί και σημείο συνάντησης καθώς περιστοιχίζεται από πεζόδρομο και πολλά μαγαζιά διασκέδασης / εστίασης αλλά και την αγορά. Φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου, στις άλλοτε καπναποθήκες Παπαστράτου. Πλέον στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δύο οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων. Περνώντας στα αξιοθέατα της πόλης, η επίσκεψη στο Κάστρο του Βόλου, στη σημερινή συνοικία Παλαιά του δυτικού τομέα της πόλης, που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, επιβάλλεται. Τέλος ο σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου, που κατασκευάστηκε το 1884 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο, αξίζει λίγο από τον χρόνο σας.
Αν είστε λάτρης των μουσείων, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μουσείο πόλης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Παλιά, στην οδό Φερών 15. Στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920. Στον χώρο του μουσείου σώζεται τμήμα της ανατολικής πλευράς του τείχους του κάστρου των Παλαιών.
Και λίγα λόγια για τα τσιπουράδικα του Βόλου
Ο Βόλος είναι ξακουστός για τα τσιπουράδικά του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη διαδικτυακή σελίδα του Δήμου Βόλου, «ο “θεσμός” ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο μετά την ανταλλαγή του ’22, και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Το μεσημέρι, μετά τη δουλειά, μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα, σε μικρά πιατάκια. Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας, με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μία ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια. Η γεύση της αλμύρας, που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και τα ψάρια του Παγασητικού, παραγκώνιζε κάθε μορφής κρεατικά από το τραπέζι». Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στα σημερινά τσιπουράδικα του Βόλου.
Πορταριά
Αν θέλετε τη γνώμη μας, το καλύτερο μέρος για να είστε κοντά στον Βόλο και τις ομορφιές του αλλά και δίπλα στη φύση είναι η Πορταριά. Η Πορταριά είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου. Σε μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο είσαι εκεί (αν βέβαια είστε από αυτούς που δεν σας αρέσουν οι διαδρομές με στροφές ίσως βρείτε τη διαδρομή αποθαρρυντική). Η Πορταριά, λοιπόν, αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής. Χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, με τα περισσότερα από αυτά να είναι ανακαινισμένα και να λειτουργούν ως ξενώνες. Η Πορταριά ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βόλου και ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 552 κάτοικοι. Η Πορταριά ήταν και το μέρος στο οποίο μείναμε εμείς, και συγκεκριμένα στο Xenia Palace. Το χωριό είναι σχετικά «μαζεμένο» και αν μείνετε κοντά στην πλατεία τότε δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο για να περιπλανηθείτε σε αυτό και στα σοκάκια του. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά με τα πόδια, από το κέντρο του χωριού και προς τη Μακρινίτσα, συναντάτε το μονοπάτι των Κενταύρων στα δεξιά. Κάντε μια βόλτα σε αυτό και αν δεν είστε πολύ τολμηροί μην φύγετε πιο πάνω από το δεύτερο γεφυράκι… Η φύση και το τρεχούμενο νερό θα σας αποζημιώσουν και θα αναδείξουν τις φωτογραφίες σας.
Μακρινίτσα
Η Μακρινίτσα είναι γνωστή ως το «μπαλκόνι του Πηλίου» και όχι άδικα, καθώς από την πλατεία της αλλά και τον πλακόστρωτο δρόμο που τη διαπερνά έχετε διαρκώς τη θέα του Βόλου να σας συνοδεύει! Το θέαμα είναι μοναδικό όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και όλες τις ώρες και σίγουρα αξίζει να το δείτε. Η Μακρινίτσα είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, και είναι από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά όχι μόνο της περιοχής αλλά της χώρας ολόκληρης.
Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου ονομάζεται «Αγριόλευκες» και απέχει 27 χλμ. από τον Βόλο, περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο και περίπου 20 λεπτά από την Πορταριά, στην οποία διανυκτερεύσαμε εμείς. Αν και την εποχή που το επισκεφθήκαμε χιόνι δεν υπήρχε, μια βόλτα επιβαλλόταν. Εξάλλου, δεν παύει να είναι ένα μέρος με υπέροχη φυσική ομορφιά. Το χιονοδρομικό κέντρο αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου, στα 1.471 μ. Υψόμετρο το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο και του προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα.
Xenia Palace Portaria
Το Xenia Palace Portaria είναι ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Πορταριά. Οι εγκαταστάσεις του παρέχουν τα πάντα, ενώ το φιλόξενο προσωπικό θα σας κάνει να νιώσετε ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή. Η θέα από τα δωμάτιά του κόβει την ανάσα, καθώς αν… καταφέρεις να πάρεις τα μάτια σου από την υπέροχη πισίνα που απλώνεται εμπρός σου θα βρεθείς να κοιτάς τον Παγασητικό αλλά και τον Βόλο. Και όλο αυτό το θέαμα συνθέτει έναν μοναδικό, φυσικό πίνακα. Το Xenia Palace Portaria διαθέτει συνολικά 75 ευρύχωρα δωμάτια (και δωμάτια για ΑμεΑ), ενώ έχει ταβέρνα, εστιατόριο και φυσικά Pool Bar. Επίσης, διαθέτει τρεις αίθουσες συνεδρίων και δεξιώσεων χωρητικότητας 120 ατόμων, εξοπλισμένες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 2428099980-3
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: xeniaportarias.gr