Ο κινητήρας FIRE (Fully Integrated Robotised Egnine), αποτέλεσε μια επανάσταση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο κινητήριο σύνολο που σχεδιάστηκε ώστε η κατασκευή του να γίνεται εξολοκλήρου από ρομπότ. Βασισμένος στον κινητήρα FIRE, η Fiat, το 2006 παρουσίασε την υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του, με κυβισμό 1.368 κ.εκ. και το διακριτικό T-Jet.
Διαβάστε επίσης – Abarth F595: Νέος “σκορπιός” με τεχνολογία από Formula 4 (+video)
Αυτό έκανε την ιταλική εταιρία μια από τις πρώτες εταιρείες που στήριξαν τη φιλοσοφία του downsizing (μικροί υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες έναντι μεγαλύτερης χωρητικότητας ατμοσφαιρικών συνόλων), μια νέα τότε στρατηγική, η οποία πολύ σύντομα ακολουθήθηκε από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Η υψηλή απόδοση, οι συμπαγείς διαστάσεις και η δυνατότητα του να δεχθεί μια σειρά εξαρτημάτων βελτίωσης, εξ’ αρχής κατέστησαν τον T-Jet τον ιδανικό υποψήφιο για την αναβίωση του ονόματος 500 Abarth, κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα το 2008. Αρχικά η ιπποδύναμη άγγιζε τους 135 ίππους, όμως η αντοχή και οι δυνατότητες εξέλιξης του συνόλου, επέτρεψαν στους μηχανικούς της Abarth να επιτύχουν ιπποδυνάμεις που αγγίζουν ακόμα και τους 200 ίππους, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην αντοχή του συνόλου.
Η δεκαεξαβάλβιδη κεφαλή με τους διπλούς εκκεντροφόρους επικεφαλής, η εφαρμογή περιφερειακών εξαρτημάτων κορυφαίας ποιότητας, όπως τα Turbo των IHI και Garett (ανάλογα με την έκδοση), τα φίλτρα αέρος της BMC και τα συστήματα εξαγωγής της Akrapovič ή το “in-house” Record Monza της Abarth, έδιναν τη δυνατότητα ο κινητήρας T-Jet να λειτουργεί στο όριο του, ακόμα και σε αγώνες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Η φήμη που απέκτησε το σύνολο από θεσμούς όπως το ενιαίο Abarth Trofeo, οδήγησε στην επιλογή του T-Jet της Abarth από το Ιταλικό Πρωτάθλημα της Formula 4 το 2014 και ένα χρόνο αργότερο και από τον αντίστοιχο Γερμανικό θεσμό. Για την περίσταση, η απόδοση του συνόλου έχει περιοριστεί στους 160 ίππους, επίπεδο που βρίσκεται ακριβώς στο όριο που ορίζουν οι κανονισμοί.
Ήδη στα 8 χρόνια θητείας του στην Formula 4, ο κινητήρας έχει αποδείξει για ακόμα μια φορά τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του, την αξιοπιστία, αλλά και το χαμηλό κόστος συντήρησης που απαιτεί, με τους νεαρούς οδηγούς -μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Τζώρτζης Μαρκογιάννης- να απολαμβάνουν την απόδοση και τον ήχο του συνόλου.
Αντίθετα με την Formula 4, στις εκδόσεις παραγωγής, το σύνολο έφτασε έως και τους 190 ίππους του εντυπωσιακού 695 Biposto, ενώ σήμερα η γκάμα των σειρών 595 και 695 εφοδιάζεται με κινητήρες T-Jet απόδοσης από 140 έως και 180 ίππους που πληρούν στο σύνολο τους τις νέες προδιαγραφές Euro 6D-Final.
Συμπληρώνοντας τη φετινή χρονιά 15 χρόνια ζωής, ο κινητήρας T-Jet κατάφερε να εξελιχθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα ελάχιστα δείγμα κινητήρων με τόσο έντονη και διαχρονική δράση στους δρόμους, αλλά και στις πίστες αγώνων.