Ο κωδικός “V21L” στο εργοστάσιο του Borgo Panigale, προσδιορίζει την πρώτη ηλεκτρική μοτοσικλέτα της Ducati που από το 2023 θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIM MotoE, με 18 συνολικά μοτοσικλέτες να βρίσκονται στην πίστα κατά τη διάρκεια κάθε αγωνιστικού Σαββατοκύριακου.
Δείτε επίσης: Επική κόντρα Ducati vs McLaren vs Porsche: Ποιος θα κερδίσει; (+video)
Το project MotoE έχει στρατηγική σημασία για την Ducati, καθώς καθιστά δυνατή την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας για το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση της ιταλικής εταιρείας που την θέλει να πειραματίζεται με τεχνολογικές λύσεις στους αγώνες και στη συνέχεια να εφαρμόζονται αυτές σε μοντέλα παραγωγής για τους Ducatisti σε όλο τον κόσμο.
Για την παραγωγή της MotoE, η Ducati δημιούργησε μια ομάδα σχεδιαστών, τόσο από την ίδια την εταιρεία όσο και από το αγωνιστικό τμήμα Ducati Corse. Η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας ακολούθησε τη συνηθισμένη διαδικασία που υιοθετείται στα μοντέλα παραγωγής, με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας να οδηγεί σε νέους τρόπους σκέψης και σχεδίασης, που ενθαρρύνονται από ένα τόσο απαιτητικό από τεχνολογικής άποψης project.
Ο καταμερισμός των καθηκόντων και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα ήταν θεμελιώδεις σε όλη τη διαδικασία. Το τμήμα Ducati R&D φρόντισε για όλες τις δραστηριότητες των βασικών αρχών διοίκησης και διαχείρισης έργων (Project Management), παράλληλα με τις προσομοιώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, ενώ για τη σχεδίαση της MotoE φρόντισε το τμήμα Centro Stile Ducati που δημιούργησε και το ανάλογο χρώμα της μοτοσυκλέτας. Η Ducati Corse, από την άλλη πλευρά, εργάστηκε πάνω στον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στον έλεγχο και τις στρατηγικές του λογισμικού, στις προσομοιώσεις που αφορούν τα δυναμικά χαρακτηριστικά και την αεροδυναμική της μοτοσικλέτας, όπως και στις διαδικασίες της συναρμολόγησης, των δοκιμών και της συλλογής δεδομένων.
Διαβάστε επίσης – Εξωτικές superbikes: Μοτοσικλέτες παραγωγής που κατασκευάστηκαν για τους αγώνες
Το βάρος της Ducati MotoE φτάνει τα 225 κιλά (όντας κατά 12 κιλά ελαφρύτερη από τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν θέσει η Dorna και η FIM για μία μοτοσικλέτα που μπορεί να ολοκληρώσει την απόσταση του εκάστοτε αγώνα), με την μέγιστη ισχύ και ροπή να φτάνουν στους 150 ίππους και τα 140 Nm και να επιτρέπουν στη μοτοσικλέτα να φτάσει την τελική ταχύτητα των 275 χλμ./ώρα στην πίστα του Mugello.
Η μπαταρία, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της αγωνιστικής μοτοσικλέτας είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να καταλαμβάνει τον μικρότερο δυνατό χώρο. Το συνολικό της βάρος ανέρχεται στα 110 κιλά, με την χωρητικότητά να φτάνει τις 18 kWh, ενώ στην ουρά βρίσκεται ενσωματωμένη μια υποδοχή φόρτισης 20 kW. Στο εσωτερικό της μπαταρίας βρίσκονται 1.152 κυλινδρικές κυψέλες τύπου “21700”.
Ο εναλλάκτης που προέρχεται από τον κόσμο των ηλεκτρικών αγωνιστικών αυτοκινήτων έχει βάρος 5 κιλά, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας (βάρος 21 κιλά και με ανώτατο όριο περιστροφής τις 18.000 σ.α.λ.) εξελίχθηκε από εξωτερικό συνεργάτη της Ducati και δουλεύει σε κύκλωμα 800V, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του και κατά συνέπεια τις βέλτιστες τιμές σε επιδόσεις και αυτονομία.
Το κύκλωμα ψύξης της Ducati MotoE είναι πρωτοποριακό. Τα εξαρτήματα ψύχονται από ένα εξελιγμένο υδρόψυκτο σύστημα, που αποτελείται από δύο κυκλώματα, ένα για την μπαταρία κι ένα για τον ηλεκτροκινητήρα/εναλλάκτη, καθώς αυτά τα μέρη έχουν διαφορετικές ανάγκες ψύξης. Αυτό εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας της μπαταρίας, επιτυγχάνοντας μεγάλη αποδοτικότητα και σημαντικά οφέλη σε επιδόσεις και χρόνους φόρτισης. Η Ducati MotoE μπορεί να μπει κατευθείαν στην πρίζα και σε 45 λεπτά να φορτίσει έως στο 80%, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να κρυώσει πριν η μπαταρία.
Η κάσα από ανθρακόνημα που περιέχει την μπαταρία λειτουργεί και ως ενεργό μέρος του πλαισίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τον κινητήρα της Panigale V4, με το εμπρός αλουμινένιο monocoque υποπλαίσιο να ζυγίζει 3,7 κιλά.
Πίσω βρίσκουμε ένα αλουμινένιο ψαλίδι βάρους 4,8 κιλών, με τη γεωμετρία του να προέρχεται από τη Desmosedici του MotoGP, ενώ το υποπλαίσιο που περιλαμβάνει την ουρά και τη σέλα του αναβάτη είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα.
Μπροστά έχει χρησιμοποιηθεί ένα ανεστραμμένο πιρούνι Ohlins NPX 25/30 με διάμετρο καλαμιών στα 43 χιλιοστά, από τη Superleggera V4, ενώ το αμορτισέρ είναι το Ohlins TTX36 και τα δύο πλήρως ρυθμιζόμενα. Η εικόνα ολοκληρώνεται από το ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ επίσης από τη σουηδική εταιρεία.
Τα φρένα της Brembo περιλαμβάνουν εμπρός ατσάλινους δίσκους διαμέτρου 338,5 χλστ. με δαγκάνες GP4RR M4 32/36 και ακτινική τρόμπα PR19/18, τα οποία έχουν ειδική σχεδίαση για να μην υπερθερμαίνονται στην περίπτωση έντονης χρήσης.
Στην εξέλιξη της MotoE έχει συνεισφέρει και η τεχνογνωσία του Volkswagen Group, στο οποίο ανήκει η Ducati, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί υπό την ομπρέλα της στρατηγικής “New Auto 2030”, αποτελώντας ένα σημαντικό σύμμαχο για την εξέλιξη των ηλεκτρικών κινητήρων. Παράλληλα, ο Ιταλός κατασκευαστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Centre of Excellence (CoE) στο Salzgitter της Γερμανίας, όσο και με άλλες μάρκες του ομίλου, όπως η Porsche και η Lamborghini.