Η Automobili Pininfarina προκάλεσε αίσθηση στην φετινή έκθεση της Γενεύης, καθώς μετά την Bugatti La Voiture Noire είχε το εντυπωσιακότερο έκθεμα. Ο λόγος για το Battista, το πρώτο πολυτελές, ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο, όπως το χαρακτήρισε η ίδια η μάρκα.
To Pinfarina Battista είναι το ισχυρότερο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ιταλία και αυτό είναι από μόνο του αρκετό, καθώς μιλάμε για την… πατρίδα των supercars. Ενδεικτικό των ικανοτήτων του είναι πως μπορεί να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 2,0 δευτερόλεπτα, ενώ για το 0-300 χλμ./ώρα χρειάζεται 12,0 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά την τελική του, αυτή είναι στα 350 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του ανέρχεται στα 450 χιλιόμετρα.
Αν και σχεδιαστικά παραπέμπει σε κεντρομήχανο supercar, κάτω από το αεροδυναμικό αμάξωμα του το Pininfarina Battista κρύβει ηλεκτρική τεχνολογία. Συγκεκριμένα, τροφοδοτείται από τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε τροχό, τα οποία είναι κατασκευάζει η Rimac, συνολικής ισχύς 1.900 ίππων και 2.300 Nm ροπής. Τα φρένα του είναι εξαπίστονα, με ανθρακοκεραμικούς δίσκους, ενώ οι ζάντες του είναι 21 ιντσών.
Στο εσωτερικό του, το Pininfarina Battista έχει να επιδείξει οδηγοκεντρικό σχεδιασμό. Το κάθισμα του οδηγού είναι σε μαύρο χρώμα και έρχεται σε αντίθεση με το μπεζ στο πάνελ των θυρών και στο κάθισμα του συνοδηγού. Οι οθόνες πίσω από το τιμόνι έχουν κλίση προς το οπτικό πεδίο του οδηγού, ενώ το σπορ τιμόνι έχει επίπεδο άνω και κάτω άκρο. Όσον αφορά την ποιότητά του, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι υψηλής ποιότητας καθώς στην καμπίνα συναντάμε αλουμίνιο, ανθρακονήματα και δέρμα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό είναι το πρώτο μοντέλο που είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της μάρκας, ενώ η ονομασία του προέρχεται από το όνομα του ιδρυτή της.
Προς το παρόν, το Pininfarina Battista είναι πρωτότυπο, καθώς χρειάζεται να… διανύσει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι την παραγωγή του, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2020 (έτος εορτασμού 90 ετών από την γέννηση του ιταλικού οίκου Pininfarina). Στα σχέδια της μάρκας είναι να κατασκευαστούν 150 μονάδες, με το κόστος αγορά του να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.