Αφιέρωμα: Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που… τραγουδήσαμε – Μέρος 2ο

Σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας θα δούμε μερικά ακόμη αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που... πρωταγωνίστησαν σε τραγούδια!

Βρείτε μας στο

Κείμενο: Διονύσης Μαλαπέτσας

Σήμερα, ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που τραγουδήσαμε (δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας), ακριβώς εκεί που το αφήσαμε. Στο τσικαμπούμ και τα μηχανάκια…

Έτσι, μιας που πιάσαμε τα δίτροχα, θα μείνουμε στο mood των 80s και μαρσάροντας μια Husqvarna θα κατηφορίσουμε τη Λεωφόρο Συγγρού, τρικάβαλο με τα Ημισκούμπρια και την Ελπίδα, μέχρι την περίφημη ντισκοτέκ Barbarella του Χρήστου Βερβίτα. Οι στίχοι του Κώστα Τουρνά διανθισμένοι με τις ρίμες των Ημισκουμπρίων που έντυσαν μελωδικά το τραγούδι.

7. Ελπίδα & Ημισκούμπρια – Στη ντισκοτέκ

Ρόδα τσάντα και κοπάνα και μαρσάρω τη Husqvarna
κι οι μπαρμπάδες στις διαβάσεις τρέχουν μη τους πάρω σβάρνα.
Φοράω το δερμάτινο και τη see through φανέλα
και κάνω μια κωλιά μπροστά στη Barbarella.

Σε πιο… ταξιδιάρικη διάθεση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ενώ ακόμη δεν έχει κατακαθίσει η σκόνη της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, δύο μπατίρηδες φίλοι ξεκινούν με ένα σαράβαλο Peugeot 404 και δανική βενζίνη από την Έδεσσα για τη Σόφια της Βουλγαρίας, σκαρώνοντας μία κομπίνα. Τα υπόλοιπα εξιστορούνται στην ταινία «Βαλκανιζατέρ» του Σωτήρη Γκορίτσα, την οποία ντύνει μουσικά το τραγούδι «Χωρίς Αμορτισέρ» σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου.

8. Νίκος Πορτοκάλογλου – Χωρίς αμορτισέρ (Βαλκανιζατέρ)

Βαλκανιζατέρ μ’ αναμμένο μοτέρ,
με τα φώτα και τα λάδια καμμένα.
Βαλκανιζατέρ χωρίς αμορτισέρ
κι έχω βρει το μάστορά μου με σένα.

Λίγο πριν το τέλος της περιήγησής μας, θα κάνουμε μια βόλτα ξεκινώντας από τα δυτικά προάστια και θα ανηφορήσουμε προς τα βόρεια. Στη διαδρομή θα μας κάνει οτοστόπ ο Γιώργος Μαζωνάκης, που το 2004 έκανε τεράστια επιτυχία με το τραγούδι Gucci φόρεμα, σε μουσική και στίχους του Φοίβου, όντας γέννημα θρέμμα δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα θα μας προσπερνάει απ’ τα αριστερά το βουτυρόπαιδο από την Κηφισιά με την BMW του μπαμπά. Στη διασταύρωση της Φιλοθέης θα συναντήσουμε δεξιά τον Τάκη Ζαχαράτο και τους Etsi De, να ξεκινούν με ένα Lada 2105 για την τσάρκα του Σαββατόβραδου. Και σε αυτό το τραγούδι με τίτλο «Με τα Prada στο Lada» σε στίχους και μουσική των Etsi De, συναντάμε έναν μικροαστό και μια φραγκάτη γκόμενα βορείου προαστίου, με τις ταξικές αντιθέσεις να μυρίζουν έντονα και στα δύο τραγούδια.

9. Γιώργος Μαζωνάκης – Το Gucci φόρεμα

Αν δε σ’ αρέσει το αμάξι μου μη σώσεις ποτέ
πάρε το βουτυρόπαιδο απ’ την Κηφισιά με BMW,
που λέει το βράδυ πριν ξαπλώσει καληνύχτα μαμά
και παριστάνει τον τυπά με τα λεφτά του μπαμπά.

10. Prada στο Lada – Etsi De – Τάκης Ζαχαράτος

Εγώ είμαι, μάγκα, μια θεά,
Φορώ τακούνι prada.
1000 ευρώ το ξόφτερνο
Κι εσύ μου ήρθες με Lada;

Για το τέλος κρατήσαμε δύο τραγούδια bonus, τα οποία όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει πολύ, με τα αυτοκίνητα να πρωταγωνιστούν ξανά, ωστόσο με απροσδιόριστη μάρκα και μοντέλο, έτσι θα αρκεστούμε στη φαντασία και στη λογική του γράφοντος. Το πρώτο τραγούδι έρχεται από το 1997 μέσα σε ένα ακριβό «Διθέσιο» της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Το δεύτερο και τελευταίο τραγούδι θα μας πάει 20 χρόνια πίσω και θα μας αφήσει να απολαύσουμε έναν πολυπόθητο απογευματινό καφέ στην παραλία, μέσα σε ένα καμπριολέ με οδηγό, στιχουργό και συνθέτη το Γιάννη Βασιλείου.

Bonus 1. Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Διθέσιο

Ακριβό μου διθέσιο, καλό μου αμάξι
που περνάς απ’ τ απαίσιο ξυστά
κινητήρα και πλαίσιο, στα ‘χω πειράξει
για να τη βγεις πιο μπροστά.

Bonus 2. Γιάννης Βασιλείου – Καμπριολέ

Μπες μες στο καμπριολέ
πάμε για κάνα καφέ