Αυτή ήταν η πρώτη γυναίκα σχεδιάστρια αυτοκινήτων στην Ιαπωνία

Πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα, κάποτε ήταν αδύνατα. Αυτή είναι η Kyoko Shimada, η πρώτη σχεδιάστρια αυτοκινήτων στην Ιαπωνία...

Βρείτε μας στο

Μπορεί στις μέρες μας να υπάρχουν αρκετές γυναίκες στον κατασκευαστικό τομέα της αυτοκίνησης, αλλά πριν από κάποια χρόνια ο χώρος ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος. Στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1967 ώστε να δούμε την πρώτη σχεδιάστρια αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης: Η Nissan είχε influencers 75 χρόνια πριν! 

Η κυρία που βλέπετε είναι η Kyoko Shimada και εντάχθηκε στη Nissan 19 χρόνια πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την παροχή ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεράσει ώστε να πετύχει τον στόχο της.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Γυναικών της Ιαπωνίας και όταν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας στη Nissan κλήθηκε να συμμετάσχει σε μία ομάδα που απαρτιζόταν από 50 σχεδιαστές, όλοι τους άνδρες. Μπορεί να μην είχε εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το αυτοκίνητο, αλλά απέκτησε εμπειρία και προσέφερε την διαφορετική της οπτική. Συνολικά εργάστηκε στη Nissan 38 ολόκληρα χρόνια.

Εκτός των άλλων, αυτό που κατάφερε η σχεδιάστρια να περάσει στο dna της Nissan εκείνα τα χρόνια ήταν ότι δεν είναι μόνο το μαύρο χρώμα ιδανικό για ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Πρότεινε κι άλλα χρώματα, όπως το μπλε, και η ιδέα της υιοθετήθηκε κατευθείαν από την ιαπωνική φίρμα. «Το να μην έχει γίνει κάτι στο παρελθόν, δεν είναι δικαιολογία για να μην το πράξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι είχε δίκιο.

Η ιστορία της μας διδάσκει ότι όταν κάτι το θες πολύ και προσπαθείς για να το καταφέρεις, θα γίνει πραγματικότητα ή τουλάχιστον θα ξέρεις ότι πάλεψες με όλες σου τις δυνάμεις. Η Kyoko τα κατάφερε και αποτελεί το πρώτο πρότυπο ισχυρής γυναικείας ηγεσίας για τη Nissan και το σύνολο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.