Από το εμβληματικό Nissan Bluebird στο σήμερα και το Nissan LEAF

Το ηλεκτρικό LEAF ξεπέρασε την παραγωγή του Nissan Bluebird στο εργοστάσιο της μάρκας στο Sunderland και αυτό είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε και τα δύο.

Βρείτε μας στο

Βλέποντας την πιο πάνω εικόνα ταξιδεύω στον χρόνο, σε μια εποχή που θυμάμαι τόσο όμορφα και… αθώα, καθότι παιδί toy 1980! To Nissan Bluebird πρωταγωνίστησε και στους ελληνικούς δρόμους φυσικά και όσοι αγαπάμε τα αυτοκίνητα σίγουρα έχουμε να θυμόμαστε όμορφες αναμνήσεις από αυτό. Η παραγωγή του ανήλθε στα 187.178 αυτοκίνητα από το 1986 έως το 1990. Όταν η παραγωγή του αυξήθηκε, χρειάστηκαν πάνω από 22 ώρες για κάθε Bluebird που κατασκευαζόταν.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική δοκιμή του Nissan LEAF

Τώρα, 35 χρόνια αργότερα και με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα προόδου, όχι απλώς βήματα, η βελτιστοποίηση της τεχνολογίας παραγωγής έχει μειώσει τον χρόνο παραγωγής σε 10 ώρες για το Nissan LEAF, με 195.380 αυτοκίνητα του δημοφιλούς μοντέλου να έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Ο Alan Johnson, Αντιπρόεδρος Παραγωγής στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland δήλωσε: “Το Bluebird ήταν ένα εμβληματικό μοντέλο για το εργοστάσιο και φέρνει υπέροχες αναμνήσεις σε όλους τους λάτρεις της Nissan. Ο όγκος παραγωγής του LEAF που πλέον «προσπέρασε» το Bluebird δείχνει πόσο εξελίχθηκε η καινοτομία, οι δεξιότητες και οι διαδικασίες παραγωγής μας, καθώς οδεύουμε στον εξηλεκτρισμό της κινητικότητας. Το LEAF «προσπερνώντας» το Bluebird δημιουργεί ένα ορόσημο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν για το εργοστάσιό μας, καθώς η γκάμα των ηλεκτρικών μας μοντέλων, συνεχώς μεγαλώνει.”

Η μετάβαση από τα παξιμάδια των τροχών και τα καρμπυρατέρ στην ηλεκτρική αρχιτεκτονική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δεν έχει επιφέρει αλλαγή στην αδιάκοπη δέσμευση της Nissan για ποιότητα. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο εργοστάσιο του Sunderland αυξήθηκε από 430 το 1986 σε 6.000, με 19 από τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν το ’86 να εργάζονται ακόμα και σήμερα πάνω στο Nissan LEAF!

Το πρώτο αυτοκίνητο από τη γραμμή παραγωγής, το Bluebird Job 1, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έκθεσης ενός τοπικού μουσείου, που τιμά τη σημασία αυτού του πρώτου οχήματος. Το Nissan LEAF έχει ήδη γράψει το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας με το 500.000ό αυτοκίνητο του μοντέλου να έχει εξέλθει πρόσφατα από την γραμμή παραγωγής του Sunderland.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr