Τα ελαστικά είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία/αξεσουάρ του αυτοκινήτου μας, καθώς είναι αυτά που ευθύνονται για την επαφή του με το δρόμο και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οδική του συμπεριφορά. Προφανώς όμως το τερέν στο οποίο κινούμαστε δεν είναι πάντοτε το ίδιο και για αυτό υπάρχουν και διάφοροι τύποι ελαστικών.
Ένας από αυτούς είναι και τα χειμερινά ελαστικά (ή χιονολάστικα όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται), τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή το σαρωτικό πέρασμα του χιονιά από την χώρα μας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι είναι τα χειμερινά ελαστικά, πως λειτουργούν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Το βασικό λοιπόν είναι να δούνε πότε τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα. Κάτι που δεν είναι προφανές καθώς η χώρα μας έχει έντονο ανάγλυφο και οι περιοχές της παρουσιάζουν έντονες κλιματικές διακυμάνσεις. Έτσι, στην χώρα μας, με τον μισό πληθυσμό στην πρωτεύουσα προφανώς και είναι λογικό τα αυτοκίνητα να μην έχουν φορέσει ποτέ χειμερνιά ελαστικά. Εξάλλου ο νόμος δεν υποχρεώνει για κάτι τέτοιο. Από την άλλη, οι κάτοικοι ορεινών περιοχών ή όσοι επισκέπτονται τέτοιες περιοχές συχνά, κατά την χειμερινή περίοδο (π.χ. χιονοδρομικά κέντρα) σίγουρα έχουν ένα σετ τέτοιων ελαστικών.
Ωραία! Και πως ξέρουμε λοιπόν αν κάνει για εμάς ένα χειμερινό ελαστικό;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενική, καθώς κάθε οδηγός έχει ξεχωριστές ανάγκες, αφού κινείται σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως τα χειμερινά ελαστικά έχουν… νόημα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από τους 7 βαθμούς κελσίου, ενώ είναι απαραίτητα αν θεωρούμε πως θα συναντήσουμε χιόνι ή πάγο στην διαδρομή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το κοινό ελαστικό (θερινό που έχουμε οι περισσότεροι), λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας γίνεται… κόκκαλο και χάνει τα χαρακτηριστικά του σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από την προαναφερθείσα. Κάτι που δεν συμβαίνει με το χειμερνικό ελαστικό, το οποίο εκεί ακριβώς συμπεριφέρεται σωστά.
Ναι αλλά δεν μπορώ να έχω δύο σετ ελαστικών. Μπορώ να τα φοράω στο αυτοκίνητό μου όλο τον χρόνο;
Νομικά και… θεωρητικά ναι! Πρακτικά όμως οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα μας το καλοκαίρι θα προκαλέσουν ταχύτερη φθορά τους, ιδίως σε υψηλές ταχύτητες. Αν το κόστος σας προβληματίζει (κάτι λογικό φυσικά) σκεφτείτε πως όσο καιρό χρησιμοποιείτε τα χειμερινά ελαστικά, τα θερινά… ξεκουράζονται και το αντίθετο. Οπότε, αυξάνεταΙ και η διάρκεια ζωής τους.
Έχω τετρακίνητο αυτοκίνητο. Χρειάζομαι χειμερινά ελαστικά;
Η απάντηση εδώ είναι ναι! Ακόμη και τα τετρακίνητα αυτοκίνητα χρειάζονται χειμερινά ελαστικά. Και αυτό γιατί η τετρακίνηση μπορεί να βοηθά στην κίνηση του αυτοκινήτου, αλλά στο φρενάρισμα δεν παίζει ρόλο. Και εκεί τα χειμερινά ελαστικά θα φανούν χρήσιμα. Εξάλλου ακόμη και η καλύτερη τετρακίνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, αν τα ελαστικά δεν παρέχουν πρόσφυση. Και με τέσσερα “κοκκαλομένα” θερινά ελαστικά, “μπουκωμένα” από χιόνι, κανένα τετρακίνητο δεν πήγε μακριά στο χιόνι…
Άρα τι να κάνω; Να πάρω χειμερινά ελαστικά;
Ωραία. Σε ακούω να επιμένεις και να ρωτάς. Η απάντηση είναι πως αν ζεις και κινείσαι σε ορεινές περιοχές με βαρύ χειμώνα, ναι πάρε! Αν είσαι σε μεγάλο αστικό κέντρο και όλο τον χειμώνα πηγαινοέρχεσαι στα χιονοδρομικά κέντρα, ναι πάρε. Αν είσαι όμως στην Αθήνα και μια φορά τον χρόνο (και αν) το στρώνει, έχε τις χιοναλυσίδες σου ή “χιονοκουβέρτες”. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως ακόμη και αν έχεις τα κατάλληλα ελαστικά, για τις εκάστοτε συνθήκες, υπάρχουν όρια τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνάς κατά την οδήγηση!