Η “θωράκιση” του αυτοκινήτου, προκειμένου να μην είναι ευάλωτο σε κλοπές, ήταν πάντα ένα θέμα που απασχολούσε τις εταιρείες. Σήμερα, στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν συστήματα όπως το GPS ώστε να προστατεύεται η περιουσία του ιδιοκτήτη. Συναντάμε, όμως, και ένα αντικλεπτικό σύστημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα αυτοκίνητα. Πάμε να δούμε ποιο είναι αυτό!
Χρήσιμα: Τι συμβαίνει όταν γυρνάς το κλειδί στον διακόπτη της μίζας; (+video)
Όπως πιθανόν να καταλάβατε βλέποντας την κεντρική εικόνα, αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο κλείδωμα του τιμονιού. Πρόκειται για ένα σύστημα που το συναντάμε εδώ και πολλά χρόνια. Στα παλαιότερα μοντέλα, τα οποία εξοπλίζονταν με “φυσικό” κλειδί, στον διακόπτη της μίζας υπήρχε θέση “Lock”. Όταν ο οδηγός την επέλεγε, το τιμόνι κλείδωνε με την παραμικρή κίνηση και δεν μπορούσε να περιστραφεί. Για το ξεκλείδωμα, ο οδηγός τοποθετούσε ξανά το κλειδί στον διακόπτη και στρίβοντάς το έπρεπε να κουνήσει λίγο το τιμόνι (είτε δεξιά, είτε αριστερά).
Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, με το λεγόμενο “key less” σύστημα, το κλείδωμα τιμονιού γίνεται αυτομάτως, μόλις ο οδηγός απενεργοποιήσει τον κινητήρα και ανοίξει την πόρτα του οδηγού. Αντιστρόφως, κατά την είσοδο στο αυτοκίνητο, μόλις ο οδηγός πατήσει τον διακόπτη “start-stop”, το τιμόνι απελευθερώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μοντέλα στα οποία πρέπει να πάλι ο οδηγός να στρέψει λίγο το τιμόνι είτε δεξιά, είτε αριστερά και μετά να πατήσει τον διακόπτη “start-stop”.
Έρευνα: Σύστημα keyless, η «Αχίλλειος πτέρνα» των νέων μοντέλων (+video)
Όσον αφορά τώρα στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου αντικλεπτικού, η τεχνολογία του παραμένει ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Ο μηχανισμός κλειδώματος τιμονιού βρίσκεται συνήθως επάνω στην κολόνα του συστήματος διεύθυνσης. Όταν το κλειδί βρίσκεται στη θέση “lock” ή αν κινηθεί το τιμόνι χωρίς κλειδί στον διακόπτη της μίζας, ένας μηχανισμός με ελατήριο και πείρο ασφαλείας “φρακάρει” τις οδοντώσεις με αποτέλεσμα να κλειδώνει το τιμόνι.
Δείτε πιο κάτω στο video της Toyota πως ξεκλειδώνουμε το τιμόνι του αυτοκινήτου μας.