“Χρυσή Πυξίδα” για την εξωτική Ferrari Monza SP1

Το Compasso d’Oro, ένα από τα πλέον βαρύτιμα βραβεία σχεδιασμού, κατέκτησε η εξωτική εξωτική Ferrari Monza SP1.

Βρείτε μας στο
Monza SP1 Ferrari Compasso D'Oro

Η κριτική επιτροπή του Compasso d’Oro απένειμε το βραβείο στη Ferrari Monza SP1 “λόγω της ικανότητας της να προβάλλεται στο μέλλον και να υιοθετεί στοιχεία από την κληρονομιά της μνήμης χωρίς να δείχνει ποτέ vintage”… Στην τελετή απονομής για την παραλαβή του βραβείου βρέθηκαν ο αρχισχεδιαστής των Ιταλών Flavio Manzoni και η διευθύντρια επικοινωνίας Jane Reeve.

Η Monza SP1 ήταν ένα από τα 18 προϊόντα που ξεχώρισε (τα βραβεία δίνονται κάθε δύο χρόνια) η κριτική επιτροπή του ADI Compasso d’Oro με τον θεσμό να είναι ο παλιότερος του είδους κάνοντάς για πρώτη φορά την εμφάνιση του το 1954.

Τα βραβεία Compasso d’Oro θεωρούνται από τα πιο σημαντικά και βαρύτιμα στον κόσμο του design με τη μόνιμη κριτική επιτροπή να αποτελείται από ειδικούς, σχεδιαστές, κριτικούς, ιστορικούς και δημοσιογράφους Ειδικού Τύπου.

Σε αυτά τα 66 χρόνια ζωής του ADI Compasso d’Oro μόλις έντεκα αυτοκίνητα έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να λάβουν διάκριση. Τα τρία από αυτά ανήκουν στη Ferrari. Τα άλλα δύο είναι η F12berlinetta του 2014 και η FXX K που έλαβε τη διάκριση το 2016.

Με τη μοναδική της σχεδίαση η σπέσιαλ Monza SP1 των 810 ίππων, που ανήκει στη σειρά μοντέλων Icona των Ιταλών, αποτίνει φόρο τιμής στις αγωνιστικές barchettas που έχει παρουσιάσει η Ferrari στο παρελθόν. Μεταξύ των οποίων είναι η 166 MM (από όπου πιστεύεται ότι προέρχεται και ο όρος “barchetta”) αλλά και οι 750 Monza και 860 Monza. Και τις τρεις μπορείτε να τις θαυμάσετε στη gallery.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr